Moțpan: Expulzarea a fost ilegală
Social 2 august 2019, 20:25 | 1553

Decizia de expulzare din Republica Moldova a cetățenilor turci a fost luată cu încălcarea prevederilor legale. Declarația a fost făcută astăzi de către președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Chiril Moțpan. Deputatul este de părere că președintele Igor Dodon nu este implicat în acest caz, iar comanditarul expulzării ar fi fost Vladimir Plahotniuc.

Moțpan a menționat că decizia de a-i expulza pe cetățenii turci a fost făcută la insistența lui Vasile Botnari, care pe atunci era director al Serviciului de Informații și Securitate.

Potrivit deputatului, demersul trimis de SIS a fost recepționat pe data de patru septembrie 2018, care a acceptat și a trimis a doua zi, pe data de cinci septembrie un răspuns, declarând cetățenii turci drept indezirabili. Ultimii au fost informați prin poștă și urmau să primească scrisorile, aceștia având și dreptul de a contesta în instanțe această decizie. Însă, pe data de șase, SIS-ul a transportat cetățenii turci la Aeroport și i-a dus cu o cursă charter, plătită de SIS, la Istanbul, de unde au fost preluați de regimul Erdogan, care i-a pus sub proces.

Deputatul este de părere că președintele Igor Dodon nu este implicat în acest caz, iar comanditarul expulzării ar fi fostul șef PD, Vladimir Plahotniuc.

Fostul șef al Serviciului de Informați și Securitate Vasile Botnari nu a fost de găsit pentru a comenta declarațiile lui Chiril Moțpan. Este inabordabil în continuare fostul șef al PD, Vladimir Plahotniuc. Amintim că pe 6 septembrie trecut, șapte cetățeni turci, angajați ai rețelei de licee „Orizont”, au fost reținuti de către reprezentanții Serviciului de Informații și Securitate și expulzați de pe teritoriul Republicii Moldova. SIS a declarat că persoanele sunt suspectate de legături cu o grupare islamistă. Decizia Chișinăului a provocat un val de critici. Amnesty International a calificat acțiunea drept răpire ilicită de persoane. CEDO a condamnat Republica Moldova pentru încălcarea drepturile omului în acest caz și a obligat Guvernul de la Chișinău să achite câte 25 de mii de euro fiecărui reclamant arestat pentru presupuse legături cu mișcarea opozantului puterii de la Ankara, Fethullah Gülen. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie