Fuga lui Șor soldată cu două cauze penale
Politic 2 august 2019, 20:43 | 3213

Procurorii au deschis două cauze penale privind ieșirea ilegală a deputatului Ilan Șor din Republica Moldova.

Procuratura continuă acţiunile de urmărire penală în dosarul pornit pe faptul trecerii ilegale, în perioada 14 - 17 iunie, a frontierei de stat de către mai multe persoane, printre care un deputat acuzat într-un dosar de escrocherie şi spălare de bani. Până în prezent s-a constatat că persoanele au traversat ilegal frontiera de stat prin Aeroportul Internațional Chișinău, fiind pasageri ai unor curse charter. Procurorii susțin că acest lucru a avut loc prin zonele de acces limitat ale Aeroportului și a fost posibil din cauza atitudinii neglijente faţă de obligaţiile de serviciu ale angajaţilor Serviciului Vamal şi ai Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, care activează pe teritoriul Aeroportului. Totodată, spun că s-a demonstrat implicarea nemijlocită a angajaţilor Companiei ”Avia Invest”, care deţine în concesiune aeroportul, asigură serviciile de transport şi trafic aerian, realizează măsuri de securitate aeronautică pe teritoriul aerodromului de unde au decolat respectivele aeronave pe curse charter. Procuratura Generală anunță că au fost declanșate astăzi două cauze penale pe faptul neglijenţei în serviciu, admisă de către angajaţii Serviciului Vamal şi ai Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră din cadrul Aeroportului Internaţional Chişinău, iar a doua - abuzul de serviciu, comis de către factori de decizie ai Companiei „Avia Invest”.

Într-un comunicat de presă, președintele Consiliului de directori „Avia Invest” susține că Ilan Șor nu a părăsit Republica Moldova prin Aeroportul Internațional Chișinău. Serviciul de presă al Poliției de Frontieră nu a fost de găsit pentru reacție, iar purtătoarea de cuvânt a Serviciului Vamal, Olesea Pușcașu, ne-a spus că revine mai târziu.

Tot astăzi, avocatul lui Ilan Șor au cerut la Curtea Supreme de Justiție strămutarea dosarului de la Curtea de Apel Cahul din motiv că instanța ar fi comis mai multe nereguli în cadrul examinării dosarului. CSJ a respins cererea avocatului de a strămuta dosarul penal aflat în examinare la Curtea de Apel Cahul pe masa altei instanțe de apel ca fiind neîntemeiată. Aceasta este a doua cerere de strămutare din dosarul Șor. În februarie 2018, CSJ a luat hotărârea de a strămuta dosarul lui Șor de la Curtea de Apel Chișinău la Curtea de Apel Cahul. Dosarul a fost transmis în gestiunea Curții de Apel Cahul după ce fostul președintele al Curții de Apel Chișinău Ion Pleșca a invocat la Curtea Supremă de Justiție că în instanța pe care o conduce, care numără 56 de magistrați, dintre care 21 fac parte din Colegiul penal, nu sunt decât doi judecători compatibili pentru a examina cauza. Precizăm că de când pe numele lui Șor a fost emis mandat de arestare și se află în urmărire, acesta a apărut în spațiul public doar în înregistrări video. Săptămâna trecută, Curtea de Apel Cahul a admis demersul procurorului şi a emis mandat de arestare pe numele lui Ilan Șor, iar marți, Ministerul de Interne l-a anunțat în urmărire internațională. În iunie 2017, Ilan Șor a fost condamnat de prima instanță la şapte ani şi șase luni de închisoare. El a fost lăsat în libertate până la pronunțarea unei decizii definitive, dar nu avea dreptul să plece din Republica Moldova. Între timp, Șor a devenit deputat din partea formațiunii sale. În prezent, procurorii îl cercetează și pentru părăsirea ilegală a țării. Pentru trecerea ilegală a frontierei de stat, legislația prevede până la doi ani de închisoare. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie