15:16:38 18.04.2024
Stiri

„Dezoligarhizarea” compromisă

Politică 02.08.2019 09:21 Vizualizări5764 Autor: Nicolae Negru
„Dezoligarhizarea” compromisă


Semne diacritice

Prima condiție obligatorie a „dezoligarhizării” sau demontării sistemului corupt din Republica Moldova, ca să fim mai preciși, e credibilitatea, reputația ireproșabilă a liderilor politici care o inițiază. Acțiunile politicienilor asupra cărora planează „suspiciuni rezonabile” de corupție, de ticăloșie, despre care se vorbește că ar fi finanțați din afară, că reprezintă interesele altor oligarhi vor fi întâmpinate cu justificată neîncredere și scepticism.

Privite din acest unghi de vedere, intențiile antioligarhice ale acumiștilor au fost viciate din start prin alierea blocului ACUM cu PSRM. Chiar dacă ei au scos de pe perete fotografia binomului Plahotniuc-Dodon, pata a rămas. Și umbra lui Kozak, trimisul lui Putin, din spatele alianței ACUM-PSRM nu poate să inspire încredere, decât celora care îl idolatrizează pe „liderul național” al rușilor. Ei nu sunt puțini, e adevărat. Lor li se adaugă și idioții utili care mai cred că diavolul îi poate ajuta „să treacă puntea”, dar nu sunt puțini la număr nici cei cărora nu le surâde o „dezologarhizare” cu ajutorul FSB-ului. E cum te-ai porni să faci caritate în compania unor tâlhari și criminali.

Iar liderii fără credibilitate nu au cum asigura credibilitate instituțiilor „reformate” de ei. Existența unor instituții solide, independente, neinfluențate de politicieni, a unei justiții independente în primul rând, care să-și facă treaba în interesul public, e cea de-a doua, dar nu mai puțin importantă, condiție a reușitei în procesul demontării sistemului corupt. Însă, cu ultimele numiri în funcție a procurorului general interimar și directorului CNA, s-au făcut alți pași în direcția opusă acestui scop.

Ambii par să fi fost selectați după chipul și asemănarea lui Dodon. Pe Dodon „îl ajută” părinții, astfel explică el de unde ia bani pentru a trăi în lux, iar proaspeții procuror general și director CNA primesc donații generoase de la socrii lor. În 2018, Dumitru Robu, procurorul general interimar, a primit o donație de 8 000 de euro din partea socrului, iar 14 mii de euro i-a câștigat la botezul copilului. În 2016-2017, soacră-sa i-a donat 13 mii de euro. Lui Ruslan Flocea, proaspătul director al CNA, socrii i-au dăruit o casă de câteva milioane de lei, iar o persoană necunoscută i-a oferit o mașină luxoasă în folosință gratuită. E în „tradiția” autohtonă această modalitate de camuflare a veniturilor din surse nelegale. De altfel, ca fost procuror, a recurs la ea și liderul PPDA, Andrei Năstase, scriindu-și veniturile și casa de milioane pe numele mamei și soacrei sale.

Cu persoane, a căror independență și integritate suntem în drept să le punem la îndoială, în posturile-cheie, procesul „dezoligrhizării” e compromis iremediabil, definitiv. În afară de problemele de integritate, „Ziarul de Gardă” scrie, nu fără argumente, că Dumitru Robu e omul lui Năstase, iar Ruslan Flocea e fost consilier al lui Dodon. Credibilitatea Procuraturii Generale și a CNA nu sporesc odată cu instalarea lor în funcții.

Ca să nu aibă nimeni îndoieli cine „comandă muzica” luptei cu moștenirea lui Plahotniuc, Dodon a și promis publicului niște „cazuri răsunătoare” în viitorul apropiat, cazuri în care vor figura reprezentanți ai guvernării precedente. Astfel, parafrazându-l pe Valeriu Saharneanu, putem spune că „dezoligarhizarea” începută de ACUM-PSRM în iunie s-a încheiat în iulie și ceea ce va urma ar trebui să se numească altfel.



Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md