03:53:03 25.04.2024
Stiri

DOC // Cum a reușit Ruslan Flocea să acumuleze cel mai mare PUNCTAJ la concursul pentru funcția de director CNA. Se schimbă REGULILE? „Un „concurs”, dar cu „TEME DE ACASĂ” pentru membrii comisiei de concurs, nu trebuie să mai meargă”

Politică 02.08.2019 09:40 Vizualizări2872 Autor: Ziarul National
DOC // Cum a reușit Ruslan Flocea să acumuleze cel mai mare PUNCTAJ la concursul pentru funcția de director CNA. Se schimbă REGULILE? „Un „concurs”, dar cu „TEME DE ACASĂ” pentru membrii comisiei de concurs, nu trebuie să mai meargă”


Președintele Comisiei juridice numiri și imunități, Sergiu Litvinenco, recunoaște că la cele două concursuri organizate de Parlament – privind desemnarea a doi judecători la Curtea Constituțională și a directorului CNA, s-au acordat puncte în funcție de „tema pentru acasă” primită de cei care iau decizii.

Litvinenco a prezentat tabelul cu punctajul acordat lui Ruslan Flocea și a explicat ce se întâmplă cu concursurile.

„În lumina principiului transparenței care este la baza oricărui concurs, îl vedeți mai jos (versiunea de lucru). Interviurile cu toți cei 9 candidați sunt publice, conceptele de management și dezvoltare instituțională la fel, deci fiecare poate face concluziile proprii.

Legat de cele două concursuri desfășurate, dar și de concursuri în general. Un concurs organizat și desfășurat de o comisie ai cărei membri au apartenență politică și, mai mult decât atât, au o cotă proporțională din punct de vedere numeric, este a priori discutabil sub aspectul rezultatelor acestuia. Or, în astfel de cazuri, e mare probabilitatea că se vor găsi membri ai comisiei care vor acorda punctaje nu în funcție de prestația candidaților raportată la criteriile stabilite, ci în funcție de „tema pentru acasă” cu care au venit la acest concurs. În cazul CNA, însăși legea este cea care spune ca recrutarea o organizează Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului - o comisie unde membrii acesteia reprezintă partide politice și în care Blocul ACUM este reprezentat de doar 2 membri din numărul total de 9 membri”, spune Litvinenco.

Potrivit sursei citate, un concurs real și autentic este doar atunci când, pe de o parte, criteriile de evaluare sunt clare și în măsură să conducă la aplicarea ca atare a principiului meritocrației, iar, pe de altă parte, membrii comisiei – „judecătorii” - sunt persoane în raport cu care nu există dubii că ar fi părtinitori în sensul de a lua partea cuiva (și, pe cale de consecință, evaluează candidații în mod obiectiv).

„În ceea ce mă privește, voi susține în continuare doar concursurile cu toate precondițiile menționate - fie le facem așa cum trebuie, fie se fac numiri cu asumări politice cu toate consecințele și riscurile ce decurg de aici. Un „concurs”, dar cu „teme de acasă” pentru membrii comisiei de concurs nu trebuie să mai meargă”, a conchis deputatul.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md