07:34:35 25.04.2024
Stiri

VIDEO // Chiril Moțpan îi CONTRAZICE pe liderii PPDA și PAS, care anul trecut spuneau că Dodon ar sta în spatele EXPULZĂRII profesorilor de la „Orizont”. „Președintele Dodon nu a avut nicio atribuție”

Politică 02.08.2019 11:10 Vizualizări3243 Autor: Ziarul National
VIDEO // Chiril Moțpan îi CONTRAZICE pe liderii PPDA și PAS, care anul trecut spuneau că Dodon ar sta în spatele EXPULZĂRII profesorilor de la „Orizont”. „Președintele Dodon nu a avut nicio atribuție” captură


Președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Chiril Moțpan, consideră că președintele Igor Dodon, despre care anul trecut liderii PAS, Maia Sandu, și PPDA, Andrei Năstase, spuneau că ar sta în spatele expulzării celor șapte profesori turci de la „Orizont”, nu are nicio atribuție la acest caz. Declarația a fost făcută astăzi de Moșpan, în cadrul unei conferințe în care a prezentat punctul său de vedere privind instituțiile implicate în expulzarea cetățenilor turci.

Potrivit lui Moțpan, audierile privind expulzarea celor șapte turci nu au putut fi publice, deoarece la ele au participat „ofițeri criptați” din cadrul SIS.

În opinia lui Chiril Moțpan, cei șapte profesori turci au fost expulzați ilegal de pe teritoriul R. Moldova. „SIS a făcut un demers în privința celor șapte la Biroului Migrației și Azil (BMA) pe 4 septembrie 2018. Pe 5 septembrie, BMA a dat acceptul, iar pe 6 septembrie SIS i-a expulzat de pe teritoriul R. Moldova cu o cursa charter. Această cursă a fost plătită cu 340 de mii de lei de către SIS. Celor șapte trebuia să li se ofere alternativă, o țară de destinație. Acest lucru nu s-a făcut, or SIS cunoștea ce-i așteaptă în Turcia”, a declarat Moțpan.

Sursa citată spune că, după audierea responsabililor de la BMA, a constatat că nici aceștia nu cunoșteau ce urmează să se întâmple: „Conform legii, cei de la BMA trebuiau să participe la procesul de expulzare, dar ei nici nu au știut”.

Moțpan crede că trei persoane de la SIS cunoșteau despre această operațiune, iar actualul director SIS, Alexandru Esaulenco, care pe atunci era adjunctul instituției, ar fi fost îndepărtat de la acțiunile din 6 septembrie 2018. „Despre asta a știut directorul SIS, Vasile Botnari, șeful direcției antitero, Alexandru Balan, și Alexandru Baltaga. Deja urmează să aflăm dacă toate aceste acțiuni au fost făcute la cererea ex-directorului Vasile Botnari”, a adăugat președintele Comisiei parlamentare.

Chiril Moțpan a fost întrebat dacă președintele Igor Dodon ar fi implicat în această operațiune de expulzare a cetățenilor turci, mai ales că, după cele întâmplate în septembrie 2018, Maia Sandu și Andrei Năstase afirmau că șeful statului ar fi sacrificat acești oameni pentru ca Erdogan să-i dea bani pentru reparația Președinției.

„Numele președintelui Igor Dodon nu apare în raportul prezentat de SIS, dar nici în declarațiile celor care s-au prezentat la Comisia parlamentară. Eu cred că Igor Dodon nu are nicio atribuție la expulzarea celor șapte profesori. Oricum, organele de drept ar trebui să prezinte dovezi. Totuși, eu știu că unicul care putea lua atunci decizii era Plahotniuc. Eu pot presupune că el stă în spate. Comisia nu a obținut răspuns la această întrebare. Vom face solicitări către procuratură și vom avea un răspuns clar. Raportul întocmit de Comisia securitate națională, apărare și ordine publică va fi făcut public, dar urmează să mai documentăm unele detalii”, a conchis deputatul PPDA.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md