04:00:39 29.03.2024
Stiri

Căderea părului: factori şi metode de tratament

Știri 02.08.2019 19:57 Vizualizări1616 Autor: Ziarul National


Căderea părului: factori şi metode de tratament

Cauzele căderii părului nu sunt deloc puţine la număr, însă medicina a fost capabilă să identifice cu precizie câteva dintre ele despre care Dr. Amalia Anghel, medic primar dermatovenerologie ne menţionează.

De ce ne pică părul

Vârsta. Odată cu înaintarea în vârstă părul devine mai subţire, friabil şi se observă chiar şi o rărire a firelor de păr.

Stresul. Un factor important în căderea părului este stresul. Mecanismul prin care se produce acest efect este reprezentat de afectarea vacularizaţiei folicului, cu reducerea aportului de oxigen, nutrienţi şi inhibarea creşterii.

Dieta. O dietă săracă poate conduce la deficienţe de anumiţi nutrienţi (proteine, fier, zinc, vitamine), care conduc la anomalii ale metabolismului, dar şi la nivelul folicului pilos.

Sarcina şi naşterea. Datorită creşterii nivelului de estrogeni circulanţi în timpul sarcinii se notează o fortifiere a foliculilor piloşi, cu tranziţie spre faza dormandă a unui număr important, iar după naştere (la aproximativ 3-4 luni), datorită normalizării nivelului hormonal, se descrie o cădere tranzitorie a părului.

Factorii poluanţi. Aerul, poluanţii şi mineralele din apă, efectele fototoxice solare induc îmbătrinirea cutanată şi distrugerea subsidiară a unora dintre foliculilii piloşi.

Obiceiurile de îngrijire. Părul prins „coadă de cal”, plăcile de păr, chimicalele continute în fixative, pieptănatul/periatul excesiv şi brutal, masajul dur la nivelul scalpului, contribuie, prin efect mecanic, la deteriorarea cuticului şi ruperea firelor de păr.

Tricotilomania. Acesta este un obicei compulsiv de tragere/smulgere a firelor de păr.

Modificările sezoniere. Cădere tranzitorie de la sfarşitul lui august-noiembrie, reversibilă, datorată încetinirii procesului de creştere.

Medicaţia. Medicaţia cardio-vasculară, dislipidemiantă, anti-diabetică, contraceptivă, substituţia hormonală, chimioterapia, corticosteroizii, anti-acneică, anticoagulante, allopurinol etc.

Patologia tiroidiană (hipo/hipertiroidism), hormonii tiroidieni fiind metabolizaţi si implicaţi în procesele desfăşurate la nivelul majorităţii ţesuturilor din organism, inclusiv foliculul pilos, astfel excesul devine nociv, iar deficitul implică o insuficienţă, conducȃnd la subţierea firelor de păr; sunt asociate cu manifestări sistemice importante şi un pattern caracteristic de localizare (frontal în hipotiroidie şi temporal în hipertiroidie); alte patologii implicate: diabet, insuficienţa renală, insuficienţa hepatică, neoplaziile cutanate.

Mezoterapia scalpului

Indiferent de cauză, primul pas spre vindecare îl constituie un diagnostic corect. Există astfel un aparat special, care realizează o serie de fotografii în detaliu ale firului de păr, relevând problemele de substrat anatomic. Dacă vorbim de tratamente, putem aminti de mezoterapie sau de terapia vampir.

Mezoterapia este o metodă non-chirurgicală, minim-invazivă care presupune administrarea directă a substanţelor medicamentoase la nivelul zonelor afectate de căderea părului.

Un complex de substanţe farmaceutice (vasodilatatoare, vitamine, substanţe bioactive etc.) adaptat fiecărui pacient şi fiecărei forme de alopecie în particular, este injectat intradermic la nivelul zonelor afectate.

Micro-înţepăturile sunt puţin dureroase, iar substanţele medicamentoase difuzează treptat în toată aria anatomică tratată. Acele folosite sunt extrem de mici ca şi lungime (2-4 mm) şi foarte subţiri. De asemenea, se folosesc seringi de 1 ml, pentru ca presiunea cu care se injectează cocktailul de substanţe să nu fie prea mare şi să producă durere.

Numarul şedinţelor şi frecvenţa cu care acestea se realizează sunt stabilite de către medicul dermatolog, în relaţie directă cu diagnosticul şi este adaptat în funcţie de răspunsul pacientului la această procedură. În medie sunt recomandate 5-7 şedinţe, efectuate la 7-14 zile distanţă. Este o procedură de scurtă durată (30-45 minute), sigura, care nu necesită anestezie locală sau o altă pregătire din partea pacientului. Reacţiile adverse sunt minime şi sunt reprezentate cel mai frecvent de un minim disconfort la locul înţepăturii, care trece în 2-3 ore maxim.

Mezoterapia este o metodă de tratament nouă în sfera bolilor dermatologice ce poate avea efecte notabile în toate formele de cădere a părului şi mai mult, poate da rezultate în cazurile în care terapiile clasice au eşuat, sau asociată acestora pentru unele cazuri.

P.R.P.- o metodă 100% naturală

Terapia Vampir (P.R.P.) reprezintă o procedură medicală de reîntinerire cutanată (a pielii) prin refacerea structurii ei. Metoda constă în recoltarea sângelui (venos) de la pacient şi procesarea acestuia cu ajutorul unui aparat care foloseşte forţa centrifugă. Astfel, prin centrifugare, celulele roşii (eritrocite) sunt separate de plasmă şi practic, se obţine o plasmă autologă bogată în trombocite. Aceste trombocite sunt celule care conţin factori de creştere şi reparare tisulară, care se eliberează în mod normal de organism pentru a vindeca ţesutul lezat.

Prin metoda descrisă mai sus, noi realizăm un concentrat în mod “artificial” folosind o eprubetă specială, care conţine un strat separator de gel, ce permite ca doar plasma cu trombocite să rămână disponibilă pentru a fi extrasă cu seringa. Factorii de creştere reprezintă rezervorul fiziologic al organismului ce stă la baza proceselor reparatorii ale ţesuturilor.

Plasma astfel obţinută este reinjectată în zonele selectate, sub forma unor microbolusuri, intraepidermice/intradermice, la aproximativ 1 cm. distanţă, cu acoperire integrală a zonei de lucru. Alegerea unei opţiuni terapeutice/tratament trebuie să fie personalizată pentru un rezultat cât mai eficient, iar acest lucru se poate realiza numai după un diagnostic corect al tipurilor de alopecii.

Sursa: csid.ro


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md