(video) // Chiril Moțpan: Niciun nume de politician nu apare în rapoartele ce țin de cazul expulzării celor 7 profesor turci. Sunt doar presupuneri

by D M
Distribuiti mai departe...

Niciun nume de politician nu apare în rapoartele ce țin de cazul expulzării celor 7 profesor turci. Sunt doar presupuneri. Declarația aparține președintelui Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Chiril Moțpan, care a ținut să menționeze că în urma audierilor, s-a constata că în cazul dat au fost implicate câteva persoane – Alexandru Baltaga, pe atunci, adjunctul șefului Centrului Antitero și Vasile Botnari, fostul șef al SIS. Mai mult decât atât, Moțpan a precizat că Serviciul de Informații și Securitate a fost cel care a achitat cursa charter cu care au fost transportați profesorii în Istanbul.

Ce s-a produs de fapt?

„La data de 3 septembrie, într-un demers oficial, semnat de Alexandru Baltaga, SIS a solicitat Biroului Migrație și Azil să declare 18 persoane, de etnie turcă, indizierabile pe teritoriul Republicii Moldova.

Demersul a fost recepționat de Biroul Migrație și Azil la data de 4 septembrie. La data de 5 septembrie, Biroul Migrație și Azil a informat a informat SIS că cele 18 persoane au fost declarate indizerabile. Persoanele au fost anunțate prin poștă despre decizia respectivă, dar Biroul nu a făcut nicio solicitare în scris sau verbală față de SIS. Despre îndepărtarea străinilor au aflat din presă.

La 7 septembrie, directorul SIS, Vasile Botnati, în mod arbitrar, abuziv și contrar prevederilor art. 11 din Legea 270 din 2008 privind azilul în RM, a decis îndepăraterea celor 7 cetățeni în Turcia. Deși art.11 aliniatul 2 al Legii 2170 indică clar niciun beneficiar al unei forme de protecție nu poate fi returnat sau expulzat într-o țară unde ar putea exista o amenințare la viața sa.

Invitații la audieri au invocat mai multe cauze, inclusiv că ar fi existat suspiciuni la presupuse riscuri de atentate teroriste, spionaj în folosul altui stat, pedofelie.

Reprezentanții SIS nu ne-au prezentat dovezi clare cu privire la acțiunile de acte de terorism. Nu au fost prezentate note, rapoarte, probe, în acest sens…A fost o decizie arbitrară cu încălcarea prevederilor legale care a șifonat imaginea RM”

Are vreo legătură Igor Dodon cu acest caz?

 

„Igor Dodon nu apare în rapoarte. Nu a apărut niciun nume de politician. Sunt doar presupuneri. Nu a avut atribuție la cazul respectiv…Unicul care lua decizii în țara asta era Plahotniuc. Pot presupune că ar fi el în spatele acestor decizii, dar acest lucru rămâne să-l constate procurorii…pot fi presupuneri că decizia a fost una politică”

Cine a fost implicat în această situație?

„Câteva persoane – Alexandru Baltaga, pe atunci, comandatul șefului Centrului Antitero și Vasile Botnari.

Săptămâna viitoare sper să avem o ședință și să luam o decizie”.

Cine a achitat cursa charter cu care au fost transportați profesorii în Istanbul?

„SIS-ul a achitat din banii proprii”.

Moțpan a mai menționat că săptămâna viitoare ar putea ave aloc o ședință, în cadrul căreia se va lua o decizie.

Precizăm că cei șapte profesori turci expulzați de SIS în colaborare cu omologii lor turci la 6 septembrie 2018 au fost acuzați de finanțare a terorismului și legături cu mișcarea condusă de clericul turc exilat Fethullah Gulen, considerată de autoritățile de la Ankara drept un grup terorist.

Doi dintre profesorii turci expulzați în luna septembrie 2018 din Moldova au fost condamnați la închisoare în Turcia. Profesorul de limbă turcă de la Liceul „Orizont” din sectorul Ciocana, Hüseyin Bayraktar, a fost condamnat la șase ani și șase luni de închisoare. Celălalt profesor a fost condamnat la nouă ani de închisoare. Deciziile sunt definitive.

La data de 11 iunie 2019, CtEDO a decis că Guvernul R. Moldova va trebui să achite câte 25 de mii de euro pentru fiecare dintre cetățenii turci, ale căror drepturi au fost încălcate.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...