Maria Albot, deputata Partidului Șor, a renunțat la mandat. Care este motivul

Anticoruptie.md
02/08/2019

Deputata Partidului Șor, Maria Albot, și-a depus mandatul. Motivul invocat de parlamentară este dorința de a reveni la Fundația „Miron Șor” și de a continua activitățile de caritate.

„Timp de câțiva ani am lucrat în Fundația de caritate „Miron Șor” și, probabil, aceasta a fost și rămâne cea mai bună experiență de bunătate, compasiune, ajutor, percepție a lumii prin problemele oamenilor și, în același timp, oportunitatea de a-și îmbunătăți măcar un pic viața lor. Activitatea la fundație constă în mii de cereri de la oameni, studierea lor, întâlniri, căutarea unor soluții la probleme, este dificil, uneori insuportabil până la lacrimi. Astăzi, ca mamă a doi copii, simt nevoia să ajut oamenii și să revin la fundația de caritate. Vreau ca copiii mei să vadă și să învețe ce e toleranța, implicarea, să știe să dea o mână de ajutor”, a scris Maria Albot pe pagina sa de Facebook.

Până a ajunge în Parlament, Maria Albot a fost director comercial la DFM SRL, companie care face parte din holdingul gestionat de familia Șor. Este secretar general al Partidului Șor. Anterior, conform informațiilor publice, Albot a activat și în cadrul Dufremol, companie care gestionează magazinele duty-free de la frontiera Republicii Moldova.

Maria Albot este de profesie jurist și deține titlul de magistru în drept. Aceasta a studiat anterior la liceul „Logica”, acolo unde au mai învățat Ilan Șor și Marina Tauber. Conform informațiilor făcute publice de Ilan Șor, instituția de învățământ a fost deschisă de către tatăl acestuia.

Potrivit profilului realizat în cadrul Campaniei pentru un Parlament Curat, Maria Albot a deținut, din august 2015, timp de un an, și funcția de președintă a Asociației „Pentru Orhei”, entitate implicată în mai multe proiecte din orașul Orhei, după ce Ilan Șor a fost ales în funcția de primar, dar și funcția de vicepreședintă a Fundației de Caritate „Miron Șor”Albot este membră a Consiliului de Administrație al Asociației „Pentru Orhei”.

În 2011, Maria Albot era prezentată de presă drept asistenta lui Ilan Șor. În 2015, numele ei apare și în autodenunțul depus de Ilan Șor împotriva fostului premier, Vladimir Filat, Șor declarând că Maria Guțuleac (Albot după căsătorie) s-ar fi ocupat de transferarea pe conturile apropiaților lui Filat a unor sume de bani sau de achitarea unor curse charter, arendarea iahturilor sau a mașinilor în străinătate. Ulterior, în 2016, ea a fost audiată în dosarul Filat în calitate de martor al acuzării și a confirmat declarațiile oferite anterior de Ilan Șor.

În declarația pe proprie răspundere depusă la Comisia Electorală Centrală în calitate de candidată la funcția de deputat, Albot a indicat că în 2017-2018 a obținut venituri din salariu doar de la compania DFM SRL în sumă de 17,4 mii de lei. În schimb, familia Albot a primit donații generoase. Sergiu Albot a încasat 200 de mii de lei cu titlul de donație, iar Maria Albot, o donație de 150 de mii de lei. Ea a beneficiat și de îndemnizație pentru creșterea copilului de 53,3 mii de lei. Maria Albot și soțul său sunt proprietarii unui apartament de 87 de metri pătrați, achiziționat de candidată în anul 1997 cu suma de 810 mii de lei. Deși în ultimii doi ani împreună cu soțul a declarat venituri totale de 420 de mii de lei, în 2018 Maria Albot și-a cumpărat o mașină nouă, un Mercedes 250D, fabricat în același an, pentru suma de 56 de mii de euro. Automobilul a fost cumpărat în leasing până în 2021 și cu o rată a dobânzii de 8,99%. Maria Albot deține și 4,9% din acțiunile Băncii Sociale, bancă aflată în proces de lichidare.

Anticoruptie.md
02/08/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii