Interviu cu Sergiu ARMAȘU, Primarul orașului Ialoveni: Primarii trebuie să fie buni administratori, nu politicieni abili

La 17 iulie 2019 s-au împlinit 4 ani de cînd mandatul de Primar al orașului Ialoveni a fost preluat de către domnul Sergiu ARMAȘU, colonel de poliție, doctor în drept, lector universitar și un activist civic dedicat orașului său natal. Domnul Armașu a fost nevoit să-și apere dreptul la mandatul de Primar pînă în ultima instanță de justiție, deoarece concurentul său de atunci, contestase rezultatele alegerilor locale în judecată.

Foto: ialoveni.md

De la momentul validării mandatului de primar al domnului Armașu și pînă în prezent, primăria orașului Ialoveni a reușit să devină recunoscută prin performanțele obținute, urmare a unui număr impresionant de proiecte implementate, colaborări dezvoltate cu parteneri naționali și internaționali. Pentru o mai bună reflectare a evoluției orașului Ialoveni în perioada acestor 4 ani, dar și a problemelor/constrîngerilor întîmpinate oferim mai jos un interviu în exclusivitate cu domnul Armașu.

Domnule Armașu, cum puteți descrie succint această perioadă de activitate în calitate de Primar al orașului Ialoveni?

Sergiu ARMAȘU: O perioadă foarte tensionată și supraîncărcată cu activități, cu probleme, dar și cu emoții puternice, atunci când reușeam să cîștigăm un nou proiect sau cînd obțineam ceea ce ne propuneam. În fiecare zi și noapte din acești 4 ani, nu exagerez, gândurile erau dominate de problemele din oraș și de toate situațiile complicate pe care trebuia să le depășim. Familia, viața personală, totul a rămas pe un plan secundar.

Ca de obicei, în campanie electorală candidații au programe electorale atractive, populiste și sunt generoși în promisiuni. Dumneavoastră ce ați enunțat în programul electoral cu 4 ani în urmă și ce ați reușit să realizați?

Sergiu ARMAȘU: Tot ceea ce eu am promis poate fi ușor de verificat, deoarece cu 4 ani în urmă am creat un blog personal și toată informația electorală, inclusiv programul de activitate, este și astăzi disponibil în format electronic (vedeți angajamentele: https://sergiuarmasu.files.wordpress.com/2015/05/alegerile-locale-din-14-iunie-2015.pdf ).

Pe tot parcursul acestui mandat de primar am depus maxim efort să-mi onorez promisiunile electorale. Și pot confirma cu împăcare că în unele domenii am reușit să realizez în practică și mai mult decât am promis. Totodată, am identificat pe parcurs și alte multe-multe activități, care se impun a fi realizate, dacă ne dorim să dezvoltăm orașul și condițiile de trai ale oamenilor.

Putem face un exercițiu simplu, preluăm promisiunile și analizăm realitatea. De asemenea, vrem să reliefați ce schimbări pozitive considerați că s-au produs în această perioadă.

Rețea iluminat stradal: Realizat, prin schimbarea sistemului vechi cu cel modern cu elemente LED pe toate străzile centrale, inclusiv în sectoare; Renovare și construcție drumuri locale: Realizat, mai mulți km decît preconizat; Amenajare spații verzi: Plantat arbori, amenajate scuaruri, mai mult decît planificat; Terenuri de joacă pentru copii; Terenuri sport: Realizat, fiecare zonă funcțională a orașului fiind dotată cu cel puțin un teren de joacă, punctul de amplasare fiind coordonat obligatoriu cu locuitorii; Rețea apă/canalizare: două stații intermediare de pompare a apelor menajere (sectorul ATB-Albeni și Bozu) construite, iar pentru a treia (sectorul Huțuleuca) este pe ultima sută de metri licitația publică. Peste 14 km de rețea centrală de canalizare construit, obținută finanțare și executat proiectul de schimbare a țevii centrale de evacuare a apelor menajere care ceda la fiecare proces de pompare, rețeaua fiind construită în 1985; Dotări instituții preșcolare, biblioteci: realizat, finalizat proiectul de termoizolare a clădirii și schimbarea integrală a acoperișului la Grădinița creșă pentru copii nr. 1 Andrieș; demarat proiectul de schimbare a geamurilor, acoperișului și termoizolarea pereților clădirii unde își au sediul Școala de arte și Biblioteca publică orășenească Petre Ștefănucă etc.

Totodată, am dezvoltat spiritul de voluntariat de la începutul mandatului, am atras tinerii, cetățenii în etate în activități comunitare, am manifestat deschidere pentru orice înițiativă în interesul orașului, am atras cetățenii disponibili să contribuie în numeroase proiecte, inclusiv construcția drumurilor locale, amenajare terenuri de joacă pentru copii, am atras reprezentanții diasporei în numeroase proiecte comunitare etc.

Care sunt, totuși, cele mai dificile promisiuni, pe care ați reușit să le realizați în practică?

Sergiu ARMAȘU: Cea mai complicată, controversată și aproape ireal de realizat a fost promisiunea referitor la atragerea troleibuzelor fără fir, pe ruta Ialoveni-Chișinău. Recunosc, că atunci, cu 4 ani în urmă, cînd am vorbit ialovenenilor despre această soluție de a îmbunătăți calitatea transportului public pe arhicunoscuta rută nr.35, de la care locuitorii orașului nostru au strîns pe parcursul anilor foarte mult năduf și umilință, mă gîndeam în adîncul sufletului că ”mare nebun mai sunt dacă eu singur cred că așa ceva este posibil, în condițiile Republicii Moldova și a situației financiare a primăriei orașului Ialoveni”. Dar, am reușit. Prima rază de speranță a apărut la începutul anului 2016, când la numai jumate de an de mandat, la 26 februarie,am reușit să semnez, de comun cu ambasadorul Republicii Belarus în Republica Moldova, Excelența Sa Serghei Ciciuk, Primarul General al municipiului Chișinău și Directorul Î.M. ”Regia transport electric”, procesul verbal de intenții pentru deschiderea rutei de troleibuz municipiul Chișinău – orașul Ialoveni. Mult m-am bucurat pentru ialoveneni, în data de 08 februarie 2019, cînd datorită eforturilor enorme depuse, atât fizice, cît și emoționale, în orașul Ialoveni au intrat primele troleibuze.

La fel, din seria ”aproape imposibilului” a fost adoptarea actelor normative privind reîntoarcerea celor 169 ha de pămînt orașului Ialoveni pentru oferirea loturilor de construcție tinerilor familii.

Cunoaștem că subiectul cu asigurarea rutei de troleibuz fără fir pe ruta Chișinău - Ialoveni, precum și retrocedarea terenurilor au fost aprig discutate în societate. Cum comentați Dumneavoastră aceste polemici.

Sergiu ARMAȘU: Iată, anume aceste cele mai complicate promisiuni eu am considerat că este oportun a le realiza în folosul orașului nostru, utilizând momentul cînd, candidații aflați în campanie electorală, au fost gata să promită și să îndeplinească condițiile înaintate din partea orașului nostru în schimbul susținerii alegătorilor.

În calitate de candidat independent, înaintea campaniei electorale parlamentare din februarie 2019, am fost în situația că trebuia să iau o decizie extrem de complicată: să merg independent în alegerile parlamentare pentru circumscripția uninominală Ialoveni, precum mă îndemnau foarte mulți prieteni și locuitori, cu scopul de a contribui de la nivel central la soluționarea problemelor, între care principal pentru aceiași rută de troleibuz fără fir și reîntoarcerea pămîntului despre care permanent vorbeam (puteți vedea și interviul din 9 noiembrie 2018: http://provincial.md/fierbinte/interviu-sergiu-armasu-eu-intotdeauna-voi-pastra-cel-mai-presus-interesul-oamenilor-inclusiv-politic?fbclid=IwAR1VHMkcFIzfys6wwrgk8-SoUWzzS4Ba2dnwH6ibU6WVDKnSeV-g8GAFrTM). Sau, a doua opțiune: să obținem cît mai rapid ceea ce ne dorim pentru orașul Ialoveni, susținînd candidatul pe circumscripția Ialoveni a partidului aflat la guvernare, care m-a contactat, după ce eu am anunțat public că pot candida independent sau eventual, aș susține acel candidat, care foarte rapid va rezolva ceea ce am enumărat. Promisiunea a constat din garanția că instituțiile competente se vor implica imediat pentru ca cel puțin până la alegerile parlamentare aceste proiecte să fie susținute și implementate. Așa și a fost, acest fapt nimeni nu-l poate neglija sau elimina din istoria orașului nostru.

Conștient am ales opțiunea să avem rapid troleibuze și conștient am mers la acest pas, fiind sigur că o bună parte din ialoveneni va înțelege motivația, altă parte va blama și ponegri, din interese politice, nu din cele gospodărești, pentru oraș, precum am procedat eu.

Dar o să las pe conștiința mai multor generații să ne judece, cum e mai bine să procedezi și pe placul tuturor, dar și în interesul orașului pe care ai obligația să-l dezvolți.

Urmărind în spațiul internet activitatea dumneavoastră profesională, observăm un spectru larg de proiecte demarate, în diverse domenii, atât economic, cât și sport, educație, cultură, social, pentru copii, pentru tineret și persoane în etate, pentru mediul de afaceri și alte categorii de beneficiari. Care proiecte vă sunt cel mai aproape de suflet?

Sergiu ARMAȘU: Toate sunt trecute prin suflet. Și pentru fiecare este depusă o părticică din viață. Pe tot parcursul acestor ani am avut alături echipa, cu care am trecut prin multe greutăți, încercări, am scris numeroase proiecte, demersuri, am participat la concursuri, am cîștigat finanțări din exterior, unele proiecte depuse nu au fost acceptate spre finanțare, din anumite motive, inclusiv politice, dar am rămas cu experiență și cu multe documente gata pregătite pentru a fi redepuse la alte concursuri.

Cu 4 ani în urmă, fiindcă am dorit ca Primăria să activeze sistemic, nu haotic, am început cu elaborarea și consultarea cu toți cetățenii a Strategiei de dezvoltare socio-economică a orașului Ialoveni și a Planului de Acțiuni pentru anii 2016-2020. În această activitate am avut asistența partenerilor din cadrul USAID, care și pînă la momentul actual sunt parteneri importanți de dezvoltare a orașului Ialoveni.

Ne-am ghidat de această Strategie și de Planul de acțiuni, în baza acestor documente strategice am apelat la mai mulți parteneri naționali și internaționali.

Am fost implicați în aproape toate competițiile deschise pentru finanțări și proiecte, de la Capitala Tineretului, depus imediat după ce am cîștigat mandatul, în 2015 pentru anul 2016 (pentru primul milion!); apoi tot ce ține de atragere finanțări pentru: eficiență energetică, renovare grădiniți, iluminat stradal LED, construcție apeduct, canalizare, drumuri, teren pentru securitate rutieră, terenuri sportive, amenajare teritoriu etc.

Ne-am avîntat și în proiecte pentru a căștiga tehnică/echipament: autoturn pentru lucrări la înălțime; autogreider; în timpul apropiat, prin intermediul USAID, primăria va beneficia de un buldoexcavator performant, care va fi utilizat nemijlocit pentru întreținerea drumurilor locale și dezvoltarea rețelelor de canalizare prioritar în sectoarele Bozu și Huțuleuca.

Pe lingă proiectele cu componentă economică, am promovat numeroase proiecte sociale pentru persoane defavorizate, proiecte culturale, schimb de experiență cu colegii din APL din diferite țări, în special din România, proiecte pentru tineri, sport ș.a.

Din diferite surse mass-media se cunoaște că Primăria Ialoveni în ultimii 4 ani a ajuns una dintre cele mai transparente administrații publice locale, ați urcat în clasamentul realizat de IDIS Viitorul cu multe trepte. Cum ați reușit aceste performanțe? Ce metode/instrumente de comunicare ați dezvoltat?

Sergiu ARMAȘU: Încă din campania electorală am accentuat că unul dintre principiile de bază în activitatea mea va fi Transparența Decizională și că voi depune eforturi ca să reușim a atrage mai mulți cetățeni în activitatea Primăriei. Astăzi eu pot să afirm cu încredere că acest lucru ne-a reușit, arată și evaluările externe. Din start am reconceptualizat pagina web oficială a Primăriei, am asigurat un sistem funcțional de translare video a activităților consiliului orășenesc, difuzăm buletine informative, asigurăm o comunicare permanentă prin intermediul rețelelor de socializare. Ne străduim să informăm zilnic locuitorii orașului despre munca din cadrul primăriei, să fim în contact direct cu cei care sunt disponibili a se implica în viața publică a orașului. De asemenea, am întrevederi/întîlniri permanente cu cetățenii în teritoriu, în diferite mahalale, în instituții, oricînd și oriunde este necesar a comunica și a ne consulta cu ialovenenii.

Desigur, pentru a lucra transparent se impun eforturi suplimentare, timp considerabil, care, recunosc, îl iau în multe cazuri din contul timpului personal. De exemplu, multe ore, serile în familie pot sta în fața calculatorului pentru a răspunde la diverse mesaje. Mai sunt și mesaje răutăcioase în spațiul rețelelor de socializare, lansate de pe conturi false, care nu au nimic comun cu atitudinea responsabilă față de treburile orașului, care chiar și dacă le ignorăm, ne dau lecții despre natura adevărată a oamenilor din jur. Oricum, pînă vom atinge nivelul unei societăți civilizate, construim transparența învățindu-ne și nu renunțăm la principiile noastre de activitate.

Cine sunt partenerii de dezvoltare ai orașului Ialoveni/partenerii Primăriei cu care ați colaborat cel mai activ în acești 4 ani?

Sergiu ARMAȘU: Cele mai sincere cuvinte de mulțumire și mesaje de gratitudine din partea echipei Primăriei Ialoveni aș vrea să transmit tuturor care au fost alături pe parcursul acestor 4 ani, ne-au acordat asistență, expertiză profesionistă, granturi și finanțări, ne-au încurajat să muncim după principiile unei bune guvernări locale. Mă refer la echipa PNUD Moldova, Proiectul MiDL dedicat implicării diasporei în dezvoltarea locală, Proiectele USAID, inclusiv proiectul recent ”Comunitatea mea”, Proiectele Ambasadei Poloniei, Slovaciei, prin intermediul SlovakAID, Ambasadei României, Suediei, Elveției, Consiliului Europei, Delegației UE, Băncii Mondiale,

De asemenea, partenerii grupului de implementare Convenției Europene a Primarilor;colegii din APL România, primăriile localităților înfrățite cu Primăria Ialoveni, cărora le mulțumim din suflet pentru susținere și contribuțiile concrete în cadrul unor proiecte importante (Buftea, Ineu, Chișinău Criș, Tomești, Pașcani ș.m.a.). De asemenea, aș vrea să remarc colaborarea intensă cu Asociația Meetjesland – Moldova, Președintele Asociației Paul Goemaere și doamna Elena Dragan, prin intermediul cărora Primăria Ialoveni a semnat Acordul privind dezvoltarea colaborării transfrontaliere moldo-româno-belgiene în cadrul Asociației Meetjesland-Moldova, donația unei ambulanțe și celor 100 de biciclete pentru Ialoveni, lansarea unor noi inițiative comune, proiecte sociale și culturale).

Nu putem să nu vă întrebăm dacă veți intra în competiție pentru un nou mandat de Primar la alegerile locale stabilite pentru 20 octombrie curent? Și dacă da, atunci din nou ca și candidat independent sau, eventual, din partea cărui partid politic?

Sergiu ARMAȘU: Referitor la un nou mandat pot să vă spun că moral eu mă consider cumva obligat să merg înainte cu proiectele inițiate, ca să fiu și corect în fața ialovenenilor care au încredere în mine și care mă susțin permanent. Am acumulat o anumită experiență, s-a consolidat o echipă care poate face față multor probleme, provocări, am învățat mai profund ce înseamnă la modul practic administrație publică locală și toate aceste ar servi ca o bază pentru o activitate eficientă. Totodată, nu-mi dă pace gîndul că ”trebuie să fii mare nebun ca să lupți pentru un astfel de job, cum este funcția de Primar, la noi în Moldova”. Nu-mi dă pace și gîndul că în satele și orașele Moldovei mulți se aventurează să candideze la funcția de primar, necunoscînd elementar ce atribuții și ce responsabilități are un Primar. Dar eu deja cunosc cu vîrf și îndesat ”gustul” acestei munci. Privesc în jur și văd că mulți colegi primari, care au rezultate profesionale foarte frumoase, nu mai doresc să candideze, aproape în fiecare săptămănă angajați din administrația publică vor să depună cereri de demisie. Eu cred că sunt cu mult mai deștepți ca mine, dacă eu încă mă aventurez să mai candidez pentru un mandat.

Pentru mine acum este complicat și să abandonez această muncă, pentru că am depus mult suflet și efort pe parcursul a 4 ani, având multe proiecte inițiate pentru care vom primi rezultatele în următorii ani. Dar și nu-mi este deloc ușor să candidez încă pentru un mandat, fiindcă eu îmi doresc să merg doar în calitate de candidat independent, iar partidele politice, evident, au interesele sale și mai multe resurse decît un candidat independent.

Totuși, veți candida pentru un nou mandat?

Sergiu ARMAȘU: Pot să vă spun că eu sunt gata să candidez și, indiferent de rezultat, am să fiu cu inima împăcată. În cazul că voi fi ales din nou înseamnă că voi fi încurajat să fac mai departe ceea ce am început. În cazul că majoritatea ialovenenilor vor prefera o altă alegere, eventual o implicare politică, atunci am să plec cu sufletul împăcat că am făcut tot ce a depins de mine pentru orașul natal, lăsînd și multe responsabilități de pe umerii mei. Anume despre aceasta voi vorbi în timpul apropiat la direct cu ialovenenii. Eu sunt determinat să mă întîlnesc cu fiecare mahala/cartier în parte și să analizăm împreună ce am reușit în acești 4 ani, să explic viziunea mea și ulterior alegerea ialovenenilor o voi respecta.

Aveți ceva în mod special de comentat referitor la alegerile locale și factorul politic?

Sergiu ARMAȘU: Vreau să punctez că eu sunt ferm convins și categoric în ideea că primarii nu trebuie să fie membri/exponenți de partid, absolut toți trebuie să fie candidați independenți, iar partidele să aleagă pe cine să susțină, în dependență de programe și viziuni de dezvoltare a comunităților. Primarii trebuie să reprezinte și să promoveze interesele tuturor locuitorilor, nu a unui anumit partid, față de care este legat de angajamente electorale. Astfel ar dispărea numeroasele conflicte/dispute și neînțelegeri în consiliile locale, create artificial, s-ar diminua discriminarea pe bază de apartenență și preferințe politice. La nivel local lumea nu are ce împărți decăt nevoile comune. Primarii trebuie să fie buni administratori, nu politicieni abili. Implicarea politică a primarilor involuntar atrage după sine abordări diferite (mai prietenos în raport cu cei din aceeași formațiune și suspicios față de presupușii oponenți politici, așa este psihologia umană și nu poate nega nimeni această realitate).

Drept concluzie, consider că dacă politicienii ar modifica cadrul legal astfel ca Primarii să nu fie membri de partid, ci doar independenți și în interesul tuturor cetățenilor, atunci s-ar deschide multe perspective pentru dezvoltarea satelor și orașelor, s-ar elimina multe probleme care divizează comunitățile, s-ar combate și discriminarea pe criterii politice. Dar, probabil eu sunt prea romantic în acest sens și politicul are alte viziuni.

Vă mulțumim pentru interviu și sinceritatea dumneavoastră. Vă urăm noi succese și realizarea a tot ce vă propuneți!

Sergiu ARMAȘU: Și eu Vă mulțumesc la rândul meu și permiteți-mi pe această cale să mulțumesc și tuturor celor care au susținut, susțin și ne vor susține să implementăm inițiativele echipei Primăriei orașului Ialoveni!

P.


Pub