Guvernul a abrogat Regulamentul de selectare și lista instituțiilor de educaţie timpurie care urmau să fie renovate din bugetul FISM: Ar fi fost selectate prin favoritism de Guvernul Filip

Guvernul a abrogat 2 anexe care se referă la Regulamentul cu privire la organizarea procedurii de implementare a proiectelor de renovare/dotare a instituțiilor de educație timpurie și Lista instituțiilor potențial beneficiare de investiții, selectate pentru proiectele de renovare și/sau dotare a instituțiilor de educație timpurie. Guvernul a constat că acestea au fost selectate printr-un „caracter preelectoral” de guvernarea precedentă.

Foto: UNIMEDIA

Unul dintre motivele abrogării reprezintă faptul că proiectele au fost distribuite politic, astfel, din 51 de proiecte, 33 au fost direcționate către raioanele Nisporeni și Strășeni.

Prin Legea bugetului de stat pe anul 2019, în bugetul Fondului de Investiţii Sociale au fost alocate din resurse generale ale bugetului de stat 30 milioane de lei pentru renovarea instituţiilor de educaţie timpurie şi 5 mililoane de lei pentru construcţia şi dotarea blocurilor sanitare în şcoli.

Procedurile de implementare a proiectelor şi listele instituţiilor beneficiare de investiţii au fost aprobate de Guvernul Filip, în anul 2019.

Corpul de Control al prim-ministrei, în urma examinării dosarelor proiectelor nominalizate, a constatat că modalitatea de selectare a instituţiilor potenţial beneficiare de investiţii „a avut un caracter exclusiv preelectoral, prin faptul că alocaţiile au fost repartizate în mare parte instituţiilor din raioanele Nisporeni, Străşeni, Ialoveni şi Călăraşi”.

În urma modificării Legii bugetului de stat pentru anul 2019, din bugetul FISM au fost excluse alocaţiile prevăzute pentru renovarea/dotarea instituţiilor de educaţie timpurie, menţinându-se cele 5 milioane de lei în acelaşi scop- renovare/construcţie a blocurilor sanitare în instituţiile de învăţămînt primar, gimnazial şi liceal.


Pub