(video) Tinerii din satele Moldovei, între stagnare și dezvoltare: Cum tinerii cu nevoi speciale din Răzeni au fost integrați în câmpul muncii

Nu putem salva planeta dacă nu ajutăm oamenii, acesta este crezul lui Sergiu Gurău, un tânăr din Răzeni, Ialoveni, care a decis să rămână acasă și să contribuie la dezvoltarea localității natale.

Fiind președinte al Asociației Obștești Eco-Răzeni a înviințat, în anul 2012, întreprinderea socială „Floare de Cireș”. Aici sunt angajați tineri cu nevoi speciale din localitate.

„Am început să activăm mai mult cu tinerii din categorii defavorizate. Noi ne-am axat mai mult pe tinerii cu dezabilități din localitate. Am făcut un studiu și am identificat că în Răzeni, la acel moment, erau vreo 46 de tineri cu dezabilități, care, în mare parte, nu mergeau la școală”, ne povestește Sergiu Gurău.

Astfel, acesta s-a gândit să le ofere instruire tinerilor, ca apoi să fie angajați în câmpul muncii: să aibă o ocupație și un venit propriu.

Timp de patru luni, tinerii a fost instuiți în arta culinăriei. Alături de bucătărese, aceștia ajută la prepararea hranei.

„La cantină pregătesc bucatele, dar acasă când voiam să fac ceva, mama nu mă lasa, făcea ea. Nu putem sta să așteptăm ca cineva să ne dea. Ne-au dat până la 18 ani, dar de acum trebuie singuri să ne descurcăm”, ne spune Irina Nepotu, angajată la Floare de Cireș.

La „Floare de Cireș” sunt angajate în prezent 23 de persoane, dintre care 8 cu necesități speciale și 6 din categorii defavorizate.

Întreprinderea oferă servicii de catering. Săptămânal, trinerii mai prepară și livrează prânz cald pentru 26 de bătrâni singuratici din Răzeni.

Datorită întreprinderii sociale, în Răzeni a scăzut rata șomajului în rândul tinerilor cu nevoi speciale.

Acest material a fost realizat în cadrul activității „Media Tur”, organizată în Proiectul „Încurajarea tinerilor să devină cetățeni activi”, implementat de IREX Europe și AO „Centrul Media pentru Tineri”, cu susținerea financiară a Uniunii Europene. Opiniile exprimate în acest material nu reflectă neapărat punctul de vedere al Uniunii Europene.


Pub