Cine face parte din Comisia pentru selectarea candidaților la funcția de judecător al Curții Constituționale din partea Guvernului

Anticoruptie.md
01/08/2019

Comisia de concurs pentru selectarea candidaților la funcția de judecător al Curții Constituționale din partea Guvernului este formată din opt membri: secretarul general adjunct al Guvernului, Roman Cazan, avocatul poporului, Mihail Cotorobai, expertul în drept public Nicolae Osmochescu, doctorul în drept Octavian Cazac, președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Vladislav Gribincea, și directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Iulian Groza. În același timp, din oficiu, membre ale Comisiei sunt prim-ministra Maia Sandu și  ministra Justiției, Olesea Stamate. Președintă a comisiei este Maia Sandu. În concursul organizat de Guvern s-au înregistrat 24 de candidați. De filtrul Comisiei au trecut 13 dintre aceștia. Interviurile se vor desfășura la 8 august.

Roman Cazan este secretarul general adjunct al Guvernului începând cu 2009. În ultimii 18 ani, a activat în domeniul public, indiferent de partidele care se perindau la guvernare. Începând cu 2001 până în 2005 a fost inițial șef adjunct, ulterior șef al Direcției generale a Aparatului președintelui Vladimir Voronin. Din 2005 până în 2009 a fost prim-şef adjunct al Aparatului Guvernului Republicii Moldova. 

Mihail Cotorobai a fost învestit în funcția de Avocat al Poporului la data de 3 aprilie 2015. Din 1973 până în 1990 a fost lector apoi lector superior la Facultatea de Drept a Universităţii de Stat din Moldova. În 1990 este ales deputat în Parlamentul Republicii Moldova, deţinând funcţia de preşedinte al Comisiei pentru autoadministrare şi economie locală. Între 1996 și 2002 a fost judecător al Curţii Constituţionale din Republica Moldova. A fost conducător al grupului de elaborare a Constituţiei Republicii Moldova.

Nicolae Osmochescu este doctor în dreptul internaţional. Din 1973 până în 1990 activează în calitate de lector, lector superior, docent, şef de catedră la Facultatea de Drept a Universităţii de Stat din Moldova. În perioadele 1990-1992 şi 1994-1995 a deținut funcţia de prim-viceministru al Afacerilor Externe al Republicii Moldova. În anii 1993-1994 a fost consilier al preşedintelui Mircea Snegur. În februarie 1995 este desemnat în funcţia de judecător al Curţii Constituţionale din Republica Moldova, din care demisionează trei ani mai târziu. 

Octavian Cazac este doctor în drept, conferențiar universitar în cadrul departamentului Drept privat de la Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova, precum și avocat partener în cadrul Țurcan Cazac Law Firm. De asemenea, a fost implicat direct în cadrul proiectului de modernizare a Codului civil din Republica Moldova, care s-a soldat cu adoptarea unui „nou Cod civil”.

Vladislav Gribincea este avocat și preşedintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova din anul 2010. Activează în sectorul non-guvernamental din anul 2002. Gribincea a fost implicat în calitate de expert în elaborarea Strategiei de Reformare a Sectorului de Justiţie pentru anii 2011-2016, precum şi în reformarea legislaţiei moldoveneşti cu privire la organizarea judecătorească, procedura civilă şi procedura penală. De asemenea, a condus grupul de experţi care a elaborat legislaţia privind reformarea procuraturii din Republica Moldova. Începând cu anul 2002, în calitate de avocat reprezintă reclamanţii la CEDO.

Iulian Groza este director executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), organizație fondată în 2015 de ex-deputatul și fostul premier Iurie Leancă. Groza este expert în politică externă, politica europeană și administrație publică. A lucrat ca viceministru al Afacerilor Externe în Guvernul Leancă. Anterior a fost director general al Departamentului integrare europeană al Ministerului Afacerilor Externe. A lucrat, de asemenea, la Bruxelles, în cadrul reprezentanței Republicii Moldova la UE. Este unul dintre fondatorii Institutului pentru Inițiative Strategice.

Anticoruptie.md
01/08/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii