/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Ministra Sănătății descrie în detalii schema cu insulina „STRIM”. Preparatul nu a fost retras de pe piață

missing
01 august 2019, ora 21:25

Ministra Sănătății Ala Nemerenco a povestit cu lux de amănunte cum a ajuns să fie distribuită diabeticilor din R. Moldova insulina „STRIM” produsă în Ucraina, care a creat reacții adverse grave la mai mulți pacienți.

În cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, Ala Nemerenco a declarat că firma ucraineană a cerut înregistrarea medicamentului în R. Moldova cu puțin timp înainte ca Centrul de Achiziții Publice Centralizate în Sănătate să organizeze licitația pentru procurarea insulinei. Pentru că Agenția Medicamentului nu oferise încă un răspuns final vizavi de acest preparat, special ar fi fost prelungită perioada de licitație, deși o altă companie deja era înscrisă în cursă. Între timp, a fost definitivat procesul de înregistrare a STRIM-ului și imediat s-a propus preparatul la licitație.

Ala Nemerenco afirmă că s-a majorat de cinci ori și suma prevăzută pentru această achiziție. Inițial era vorba de 20 de milioane de lei și s-a ajuns la 100 de milioane de lei.

„STRIM a câștigat licitația și au fost aduse în țară medicamente pentru tratarea tuturor celor 15 mii de pacienți cu diabet. Problema este că pacienții nu pot fi trecuți toți pe unul și același tip de insulină. Oamenii au diferite forme, diferite complicații. Medicul foarte greu titrează doza medicamentului. Toți erau pe diferite tipuri de insulină și urmau să fie trecuți într-o zi, momentan pe un medicament nou, ceea ce nu se face nicăieri în lume.

O să vă dau cifre care o să vă șocheze. Medicamentul STRIM este distribuit pe piața din Ucraina. Acolo sunt 160 de mii de diabetici și doar câteva mii se află la tratament cu STRIM. Noi avem 18 mii de pacienți și am transferat într-o zi 15 000 la STRIM. Aici este tragedia”, atenționează Ala Nemerenco.

Ministra Sănătății anunță că preparatul nu a fost retras de pe piață și nu s-a stopat administrarea lui la bolnavi, pentru că endocrinologii nu pot spune astăzi că STRIMUL este bun sau rău. Medicii se pronunță doar că nu poate fi utilizat de un așa grup mare de pacienți.

Nu este problema în calitatea acestui preparat. Noi avem și niște rezultate recente de laborator. Nu s-au găsit impurități, dar noi nu putem demonstra eficacitatea medicamentului. Noi am început să colectăm datele să vedem câți pacienți primesc STRIM la momentul de față. Noi presupunem că după tot scandalul care a fost în presă, oamenii chiar care nu au făcut o reacție la STRIM, care l-au administrat ușor, s-au speriat și au renunțat. Ei primesc preparatul anterior, pentru că este acoperit de compania de asigurări. Ei merg cu rețeta compensată la farmacii”, a explicat ministra.

Vizavi de plecarea din sistem a funcționarilor care se fac vinovați de trucarea acestei licitații cu insulina STRIM și distribuirea ei către toți diabeticii din republică, Ala Nemerenco spune că îi lasă pe oamenii legii să-și facă munca.  „Moral eu îi judec pe acești oameni. Nu cred că un om care este medic poate să-și asume să producă cuiva un rău. Rămâne pe conștiința lor. Eu mi-aș fi dat demult demisia. În rest, lucrează organele anticorupție și acești oameni oricum vor pleca”, a argumentat Nemerenco, amintind că l-a demis doar pe directorul Centrului de Achiziții Centralizate în Sănătate, Ivan Antoci. Săptămâna trecută, ofițerii Centrului Național Anticorupție au efectuat percheziții în biroul acestuia.

Precizăm că Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMED) a suspendat certificatul de înregistrare pentru medicamentul „STRIM” produs de compania ucraineană „Farmak”, după ce a primit mai multe sesizări că preparatul produce reacții adverse grave.

AMED a suspendat ceritifcatul de înregistrare a medicamentului „STRIM”. Au fost raportate reacții adverse grave

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram