‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 17 aprilie, 2024
12.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriMarin Grama: Cea mai mare recoltă de grâu în acest an s-a obţinut în...

Marin Grama: Cea mai mare recoltă de grâu în acest an s-a obţinut în raioanele de nord

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Ploile din ultima perioadă au determinat prelungirea campaniei de recoltare a cerealelor de grupa I. Datele din teritoriu arată că, la finele lunii iulie, în ţară a fost recoltată peste 95% din suprafaţa totală de grâu, care constituie circa 337 mii ha şi 98 la sută din suprafața de 46,7 mii ha de orz de toamnă, a informat Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului (MADRM), scrie Moldpres.

Marin Grama, consultant superior în Direcţia politici de producţie, procesare şi reglementare a calității produselor de origine vegetală a MADRM, a precizat că şi recoltarea orzului de primăvară se apropie de sfârşit, la ora actuală fiind strânse 98% din totalul de 12,2 mii ha cultivate.

Potrivit lui Grama, până în prezent, volumul producției globale constituie la grâu în jur de 1,1 milioane de tone, iar la orz – 181 mii de tone.

„În ceea ce ţine de recolta medie pe ţară, cea mai bună situaţie rămâne a fi în regiunea de nord, unde la grâu avem o medie de 4 tone/ha. Recolte mai mici au fost atestate în raioanele din zonele de centru (3,2 tone/ha) şi sud, unde media este de 2,8 tone per hectar. Cam la fel stau lucrurile şi în cazul orzului: la nord – 3,77 tone/ha și centru/sud – 2,57 tone/ha şi sud – 2,8 tone/ha. Astfel, recolta medie pe ţară constituie: la grâu în jur de 3,2 tone/ha, aproape echivalent cu media ultimilor cinci ani; la orz – 3,6 tone/ha, cu 0,23 tone/ha mai mult faţă de media ultimilor 5 ani”, a estimat specialistul cu trimitere la datele oferite de către Direcțiile raionale pentru agricultură și alimentație.

Sursa citată a mai informat că, s-a finalizat recoltarea mazării uscate și practic s-a încheiat recoltarea rapiței de toamnă.

„Mazărea uscată a fost recoltată pe o suprafață de 13,4 mii ha cultivate. Recolta medie constituie 2,19 tone/ha, cu 0,17 tone/ha mai mult faţă de media ultimilor 5 ani. Rapița de toamnă a fost recoltată pe 35,5 mii de hectare. Recolta medie pe ţară constituie 2,08 tone/ha, cu 0,08 tone/ha mai mult faţă de recolta medie pe hectar din ultimii cinci ani”, a relevat consultantul MADRM.

Conform reprezentantului MADRM, în următoarele zile recoltarea cerealelor de grupa I va fi finalizată pe întreg teritoriul ţării, iar datele preliminare prezentate indică o roadă relativ bună, în pofida condiţiilor meteorologice din actualul sezon agricol.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›