Asociația Restaurantelor cere renegocierea acordului cu FMI

Proprietarii restaurantelor solicită renegocierea acordului cu Fondul Monetar Internațional și păstrarea cotei TVA de 10% pentru sectorul HORECA. Revendicările au fost reiterate în cadrul unui întâlniri cu ministrul Finanțelor, Natalia Gavrilița.

Foto: MAR

„Facilitățile fiscale se oferă sectoarelor care se află într-o situație complicată, acolo unde este nevoie de a fi regenerată și restructurată activitatea economică până la momentul în care se înregistrează o dinamică pozitivă și treptat se revine la normalitate. Aceasta este practica europeană de ajustare a cotei TVA în domeniul HORECA. În cazul nostru, este vorba despre principii”, a declarat președintele Asociației restaurantelor și a locurilor de agrement, Aneta Zasavițchi.

În cazul în care, autoritățile nu vor renunța la decizia de a majora până la 20% cota TVA pentru HOERECA proprietarii localurilor susțin că vor ieși la protest.

De cealaltă parte, Ministerul Finanțelor a emis un comunicat de presă în care se menționează că Fondul Monetar Internațional a cerut anularea facilităților fiscale pentru sectorul HORECA, deoarece acestea au fost adoptate la pachet cu alte decizii, precum amnistia fiscală, care au dus la înghețarea programului cu FMI.

“Voi discuta cu reprezentantul FMI în Republica Moldova, Volodimir Tulin despre posibilitățile și mai ales despre costurile redeschiderii negocierilor”, a declarat ministrul Finanțelor, Natalia Gavrilița.


Pub