Greenpeace despre stingerea incendiilor care au cuprins pădurile din Siberia și Orientul Îndepărtat: E prea târziu

Este prea târziu să se stingă incendiile care au cuprins dramatic pădurile siberiene și din Orientul Îndepărtat, acest lucru trebuia făcut în urmă cu o lună, a declarat pentru RIA.ru directorul departamentului forestier al filialei Greenpeace din Rusia, Alexei Iaroshenko.

Foto: Reuters

Potrivit Ministerului Resurselor Naturale al Federației Ruse, suprafața forestieră pe care s-au extins incendiile este de 2,7 milioane de hectare, cu 12% mai mare decât anul trecut, iar starea de urgență a fost deja declarată în mai multe regiuni ale țării. Totuși, potrivit declarațiilor filialei ruse a organizației Greenpeace, ariile sunt mult mai mari - aproximativ 3 milioane de hectare de pădure ard, citează Reuters.

La jumătatea lunii iunie o serie de incendii au cuprins ariile forestiere din regiunile din Siberia de Est. Cele mai agresive focare sunt în regiunile Irkutsk, Krasnoyarsk, Republica Saha (Iakutia). Abia Pe 29 iulie a fost instituită stare de urgență doar pe teritoriul regiunilor Krasnoyarsk și Irkutsk, ulterior starea de urgență a fost extinsă și asupra altor trei regiuni.

Dmitri Kobylkin, ministrul Resurselor Naturale a declarat că „5% (547 de persoane) din personalul Serviciului Aerian de Protecție a Pădurilor și toate echipamentele disponibile sunt deja implicate în stingerea incendiilor, alături de forțele regionale. În plus, pentru a preveni răspândirea focului în regiunile învecinate, 100 de parașutiști profesioniști au fost deja dislocați pe teritoriul Krasnoyarsk, alții 100 sunt gata să se deplaseze în ajutor”.

Potrivit Interfax.ru, aproximativ 147 de focare sunt în proces de stingere, totodată, mai mult de 300 de incendii forestiere sunt active în zone greu accesibile iar stingerea lor nu ține de competența organizațiilor locale pentru prevenirea și eliminarea situațiilor de urgență

Cele mai multe incendii sunt stinse activ în regiunea Irkutsk - 59 care se întind pe o arie de 78.226 hectare. În regiunea Krasnoyarsk sunt stinse 47 de incendii de pe o suprafață de 21.963 hectare sunt în proces de stingere iar în Yakutia - 24 de incendii pe o suprafață de 1.403 hectare.

Incendiu forestier în Buriatia / Sursa:РИА Новости

Guvernatorul regiunii Krasnoyarsk, Aleksandr Uss, a declarat zilele trecte că incendiile forestiere se vor stinge de la sine, întrucât sunt un fenomen natural obișnuit, scrie Lenta.ru.

Ulterior, Consiliul Federației Ruse a propus abrogarea legii în baza căreia incendiile locale nu pot fi stinse din cauza „nejustificării economice” (când cheltuielile de eliminare a incendiilor depășesc pagubele provocate de acestea), iar prim-ministrul Dmitri Medvedev a dat ordin guvernatorilor să preia controlul asupra incendiilor din Siberia.

Peste jumătate de milion de oameni din zonele afectate au făcut un apel pe rețelele de socializare, cot la cot cu celebritățile din Rusia și au cerut autorităților o implicare mai activă în eliminarea dezatrului ecologic din nord-estul Rusiei. Oamenii distribuiesc imagini care arată fața reală a crizei ecologice, folosind hash-tag-urile #СпаситеСибирь și #Сибирьгорит.

Aici puteți vedea harta cu incendiile actuale din lume.

Harta incendiilor din Rusia / Sursa:fires.ru

Solidar cu populația și natura siberiană s-a arătat și actorul Leonardo diCaprio, un susţinător înfocat şi cu vechime privind protecţia mediului. Acesta și-a exprimat îngrijorarea cu privire la incendiile forestiere din Siberia și din alte regiuni ale planetei. Într-o postare pe contul său de Instagram a declarat că cercul Arctic suferă de incendii fără precedent de incendii într-o nouă etapă a crizei climatice. Flăcările uriașe din Groenlanda, Siberia și Alaska produc cantități enorme de fum care poate fi văzut din spațiu”.

Starul de la Hollywood citează Organizația Meteorologică Mondială, declarând că aceste incendii au emis tot atâta CO2 într-o lună cât poate emite întreaga Suedie într-un an.

sursa: Altfel.md.


Pub