Șeful DIICOT România nu exclude ipoteza ca victimele din Caracal să fie în viață. Ce spune despre „butoiul” cu rămășițe

Procurorul-şef al DIICOT al României, Felix Bănilă, a declarat miercuri că nu are concluziile preliminare ale testelor genetice şi antropologice cu privire la fragmentele osoase ridicate de la locuinţa lui Gheorghe Dincă.

Foto: Observator

Bănilă a spus că nu este neglijată nicio pistă, nicio variantă şi că şi-ar dori, din tot sufletul, ca fetele să fie găsite în viaţă.

Astfel, șeful DIICOT a ținut să precizeze încă de la începutul conferinței de presă că tot ceea ce a apărut în spaţiul public sunt doar ”ştiri pe surse neconfirmate oficial”.

“Vreau să vă aduc la cunoştinţă, în mod oficial, că până la acest moment nu avem nici măcar concluziile preliminare ale testelor genetice şi antropologice cu privire la fragmentele osoase ridicate de la faţa locului şi, de aceea, tot ce a apărut în spaţiul public sunt doar ştiri pe surse neconfirmate oficial şi vă asigur că de îndată ce vom primi măcar concluzii preliminare cu privire la aceste rezultate vă vom comunica numaidecât”, a spus Bănilă.

Şeful DIICOT a mai afirmat că cenuşa şi resturile osoase arse nu au fost găsite într-un butoi propriu-zis, ci este vorba despre un ”arzător improvizat”. El a dat asigurări că s-au făcut verificări ca victimele să nu fie pe proprietatea inculpatului.

”Vă pot afirma cu maximă certitudine că ale noastre căutări trebuie continuate pe alte proprietăţi”, a mai spus el.

Şeful DIICOT a precizat că cercetările la faţa locului nu pot continua fără ca inculpatul să fie prezent. El a spus că s-a stabilit prezenţa victimei de 15 ani, prin probe ADN, atât în maşina, cât şi în casa inculpatului.

Despre gropile din curte a spus că sunt nişte tuburi betonate realizate cu mult timp înainte, e şi un canal care să îl ajute cu repararea maşinilor, dar că acolo nu a fost identificat nimic.

Bănilă a explicat că, atunci când s-a încercat reconstituirea locului în care ar fi aruncat cadavrul primei fete, inculpatul a devenit confuz, a spus prima dată că a aruncat corpul în Olt, apoi în Dunăre şi că pe traseu a devenit confuz și a spus că nu mai ştie drumul pe care l-a urmat.

Şeful DIICOT a precizat că inculpatul a acceptat să fie testat cu aparatul poligraf.

Sinteza declarațiilor:

- Azi dimineață, Gheorghe Dincă a fost transferat la Penitenciarul Jilava.

- Nu avem nici măcar rezultate preliminare și de aceea ce a apărut în spațiul public sunt doar știri pe surse. De îndată ce le vom avea le vom comunica public.

- Prioritar pentru noi este aflarea adevărului. Vă asigur de faptul că nu neglijăm nicio pistă, nicio variantă, pe care le putem afla inclusiv din presă.

- La acest moment nu putem neglija niciuna din versiunile de anchetă. Ne-am dori din tot sufletul, pentru că sunt tatăl a 2 fete, să găsim victimele în viață.

- Încă din 15 aprilie, și 25 iulie 2019, cele 2 victime au fst introduse în cele două aplicații de dispăruți inclusiv la nivel internațional.

- Până nu avem concluzii clare cu privire că una sau alta dintre cele două victime ar fi fost ucisă sunt doar indicii.

- Până nu avem elemente clare că ar fi decedate nu excludem varianta că ar fi în viață.

- Practic nu este un butoi în adevăratul sens al cuvântului, este un suport metalic confecționat artizanal. Butoiul metalic nu are capace la ambele capete, el este așezat, în partea inferioară nu are fund, iar focul se pune dedesubt, practic funcționează ca o sobă improvizată.

- Pot afirma cu maximă certitudine că ale noastre căutări trebuie să aibă în alt loc decât cel din acea stradă.

- Există un canal confecționat se pare cu mult timp anterior pentru a-l ajuta la accesul, la repararea unor autovehicule, însă acolo nu s-a identificat nimic.

- Nu ne putem axa exclusiv pe declarația acuzatului.

- Așa se pre că a fost cooperant, însă când s-a condus pe teren inculpatul a devenit confuz, a invocat faptul că activitatea pe care a desfășurat-o, cel puțin la prima victimă, a declarat inițial că ar fi aruncat-o în Olt, ulterior a spus că a aruncat-o în Dunăre. Inculpatul a devenit confuz, a invocat că deplasarea a făcut-o pe timp de noapte.

- Urmează să fie testat cu poligraful

- Nu aș vrea să considerați că mă sustrag unui răspuns însă sunt detalii care pot afecta activitatea de aflare a adevărului.

- Ce știu de la colegii mei, în primă fază inculpatul nu a recunoscut comiterea faptelor, iar ulterior a recunoscut. Mai mult nu pot să vă spun. ce l-a determinat pe inculpat să recunoască este o chestiune care ține exclusiv de conștiința lui.

- În 25 iulie (Alexandra, n. red.) a fost implementată în aplicația de dispăruți, ulterior fiind semnalată și în SIS.

Sursa - știrileprotv.ro


Pub