Planul pentru reformarea justiției: Ce vrea să facă executivul pentru a scoate justiția de sub influența politicului   

Ilie Gulca
31/07/2019
Foto: moldnova.eu

Limitarea imunității judecătorilor, unificarea modului de numire a magistraților, modificarea componenței Consiliului Superior al Magistraturii și anularea termenului inițial de numire a judecătorilor pentru cinci ani fac parte dintr-un plan de acțiuni privind reformarea justiției al Guvernului pentru perioada 2019–2020. Proiectul a fost făcut public de Cancelaria de Stat pentru a fi supus dezbaterilor publice.   

Pentru realizarea acestor modificări, este necesară modificarea Constituției, lucru confirmat de către ministru Justiției, Olesea Stamate, în cadrul unei ședințe a Clubului Jurnaliștilor de Investigație. Excluderea din componența Consiliului Superior al Magistraturii a ministrului Justiției și a procurorului general se regăsește în recomandările Comisiei Internaționale a Juriștilor, în urma misiuni realizate în Republica Moldova la sfârșitul anului 2018.

Comentând pe marginea componenței Consiliului Superior al Magistraturii, fosta judecătoare a Curții de Apel Chișinău, Domnica Manole, a declarat că asupra acestui aspect partenerii de dezvoltare au insistat încă din 2012, însă autoritățile moldovenești nu au avut voința politica necesară.

Un alt punct al programului prevede reformarea Curții Supreme de Justiție (CSJ). Reforma va viza revizuirea competențelor, modificarea condițiilor și a criteriilor de numire a judecătorilor și reducerii numărului acestora. Judecătorii CSJ vor fi aleși, în baza unei proceduri transparente, care să includă participarea societății civile și a experților internaționali și a unor criterii obiective care să asigure selectarea celor mai buni candidați.

În cadrul aceleiași ședințe a Clubului Jurnaliștilor de Investigație, ministra Justiției, a declarat că reformarea CSJ este una dintre prioritățile mandatului său. „Reforma trebuie să înceapă de la Curtea Supremă de Justiție. Aceasta trebuie să aibă un rol aparte în organizarea organelor judecătorești și să devină un fel de Curte de Casație. Rolul acestei instituții trebuie să se rezume la pronunțarea pe anumite chestiuni principiale de drept”, a opinat ministra.

Stamate a menționat de asemenea că numărul magistraților din cadrul CSJ urmează să fie redus, în acest sens au fost pregătite o serie de propuneri. După această etapă se va reveni la evaluarea și numirea prin concurs a magistraților la CSJ. Ministra Justiției și-a exprimat speranța că instanțele de fond și de apel vor începe să lucreze altfel după implementarea acestor modificări.

O altă acțiune vizează evaluarea activității Inspecției Judiciare și modificarea cadrului normativ, în scopul implementării mecanismului de răspundere pentru faptele ilicite la orice etapă de examinare a cauzelor și indiferent de modul de soluționare a cauzei.

Autoritățile își mai propun să asigure independența și eficiența activității procurorilor, să crească calitatea procesului de selecție și ridicare a nivelului de profesionalism al membrilor Curții Constituționale sau să consolideze capacitatea Centrului Național de Expertiză Judiciară prin crearea mecanismului de formare inițială a experților judiciari; dezvoltarea noilor genuri de expertiză; unificarea metodicilor de efectuare a expertizelor judiciare etc.

Ilie Gulca
31/07/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii