image
Sursa foto: jurnal.md

Dumitru Robu, propus de Parlament la funcția de procuror general interimar; PD a susținut, dar s-a interesat ce crede Kozak

Dumitru Robu a fost propus la funcția de procuror general interimar. Un proiect în acest sens a fost aprobat în urmă cu puțin timp de Parlament. Acum urmează ca președintele Igor Dodon să ia decizia de numire în funcție sau de respingere a candidaturii.

Deputații PD s-au arătat nemulțumiți că Dumitru Robu nu a fost prezent la ședința Parlamentului pentru a răspunde la Parlament, dar au avut și mai multe întrebări privind modalitatea prin care acesta a fost selectat. În ciua replicilor, PD a susținut candidatura.

La rândul lor, deputații ACUM și cei din PSRM le-au spus democraților că acesta este un prim-pas în începerea demontării sistemului construit de regimul PD.

„Credem că este o persoană capabilă să gestioneze situația în această perioadă. Este o persoană tânără, nu figurează în investigații jurnalistice, întrunește toate condițiile legii cu privire la procuratură. Considerăm că are capacități suficiente pentru a redresa situația, fie și dacă va exercita funcția pe scurt timp, și că va reuși să aducă progrese semnificative în ce ține de justiție, în domeniul procuraturii, lucru care e foarte așteptat de societate. Suntem în mare întârziere”, a declarat vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, deputat ACUM.

Deputații PD s-au arătat nedumeriți de „grabă” și nemulțumiți că Robu nu a fost prezent în Parlament ca să răspundă la întrebări.

„Acest mecanism contravine legii supreme, ca Parlamentul să se implice în desemnarea procurorului general. Și de ce atâta grabă? De ce nu prezent dl Robu? Chiar avem câteva întrebări la dumnealui”, a spus deputatul PD Sergiu Sârbu.

„Acest lucru nu este necesar, conform legii. Nu vrem să facem show. Vorbiți de grabă. Suntem în întârziere cu zeci de ani. Societatea așteaptă schimbări”, a răspuns Slusari.

La rândul său, deputatul PD Andrian Candu s-a interesant ce schimbări se așteaptă la PG, odată cu noul procuror general interimar.

În replică, Alexandru Slusari a spus că nu e treaba deputaților să decidă aceste lucruri.

„Important să nu consulte programul dvs electoral”, a spus Candu. „Nu avem nimic împotriva lui, poate chiar o să-l susținem. (...) Dar pe Kozak l-ați consultat”, a adăugat Candu.

„Am așteptat să facă Plahotniuc asta”, a ironizat în replică Alexandru Slusari.

Și deputatul ACUM Octavian Țâcu a venit cu o replică la întrebarea PD privind așa-zisa „grabă”.

„Noi vrem să curățim instituțiile capturate de un singur partid. Justiția nu poate fi schimbată în trei zile și nici în trei luni. Acest sistem s-a creat timp de 30 de ani. E doar un prim-pas important. E doar începutul demontării plenare a ceea ce ați construit cu nesimțire atâția ani”, a spus Țâcu.

Președintele fracțiunii PD Dumitru Diacov a spus că vrea să pună capăt disputelor și a a declarat că îi dorește succese procurorului general interimar, dacă va fi desemnat.

„Dl Robu e o persoană tânără, simpatică, a lucrat în această procuratură toți acești ani. Credeți-ne, îi dorim succese. Unica întrebare, am fi vrut să fie aici, nu dl vicepreședinte să răspună. Eu l-aș fi întrebat, iată mulți deputați au trimis demersuri la PG în ultima perioadă, să fie arestat cutare sau cutare, e normal asta? Eu în viața mea n-am scris niciun demers la PG. Lăsați procurorii să lucreze în conformitate cu legea și conștiința”, a conchis Diacov.

După încă un schimb de replici, proiectul a fost votat cu 78 de voturi ale deputaților ACUM, PSRM și PD.

Dumitru Robu este actual adjunct al procurorului-șef al Procuraturii municipiului Chișinău, începând cu luna februarie 2018. Anterior, acesta a fost procuror anticorupție și procuror în secția de combatere trafic de ființe umane a Procuraturii Generale și acuzator de stat în Procuratura transporturi.

Dumitru Robu este cunoscut opiniei publice ca procurorul în gestiunea căruia s-a aflat, inițial, dosarul licitațiilor trucate privind amenajarea parcărilor din capitală, în care sunt vizaţi fostul primar general Dorin Chirtoacă, fostul viceprimar al capitalei Nistor Grozavu, omul de afaceri Alexandru Pincevschi, fostul şef al Direcţiei transport, Igor Gamreţki, fostul consilier municipal Ghenadie Ivaşcenco şi administratorii a trei firme de parking.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: