Trimite e-mail | Printeaza
Economie
30.07.2019

Natalia Gavrilița a avut o întrevedere cu reprezentanții sectorului HoReCa

Natalia Gavrilița a avut o întrevedere cu reprezentanții sectorului HoReCa

Ministrul Finanțelor, Natalia Gavrilița a avut ieri o întrevedere cu reprezentanții sectorului HoReCa (hotele, restaurante și cafenele), în cadrul căreia au fost discutate politicile fiscale incluse în Acordul cu Fondul Monetar Internațional (FMI).

În debutul evenimentului, conducerea ministerului a anunțat că, Guvernul are planuri pentru niște transformări mai profunde care cu adevărat să ajute mediul de afaceri.

”Noi vrem să intrăm într-o albie de normalitate și să facem impact normal de reglementare, să consultăm în mod onest orice modificare care afectează mediul de afaceri. Vom consulta în următoarele două luni politica fiscală care va conține și alte măsuri. Noi vrem să găsim un sistem de impozitare care să fie unul raționalizat și să fie echitabil pentru toți. Mai mult decât atât, noi avem de gând să luăm măsuri pentru îmbunătățirea administrării fiscale. În acest sens, voi fi bucuroasă să discutăm care sunt alte acțiuni care afectează capacitatea de operare în sectorul HoReCa, care ar ajuta mai mult decât scutirea la TVA”, a declarat Natalia Gavrilița.

Totodată, ministrul Finanțelor a explicat că Fondul Monetar Internațional a cerut anularea facilităților fiscale pentru sectorul HoReCa, deoarece acestea au fost adoptate la pachet cu alte decizii, precum amnistia fiscală, care au dus la înghețarea programului cu FMI.

”Programul cu FMI era imperativ necesar pentru a aduce suport bugetar din partea Uniunii Europene. De aceasta depindea spațiul nostru fiscal pentru a face cheltuieli, inclusiv cheltuieli de personal pentru pensii și salarii și pentru investiții în dezvoltarea țării. Nenorocul sectorului HoReCa este că aceste facilități fiscale au fost adoptate la pachet cu alte decizii, faptul că nu s-a făcut la adoptare atunci un studiu de impact. Pentru reluarea programului FMI au fost niște linii roșii care au ținut de reversarea deciziilor care au dus la înghețarea programului”, a adăugat Natalia Gavrilița.

La rândul lor, reprezentanții sectorului HoReCa au apreciat deschiderea Ministerului Finanțelor de a avea aceste discuții. Totodată, participanții la discuția publică au expus problemele cu care se confruntă în activitatea lor. În acest context, reprezentanții sectorului HoReCa au solicitat examinarea posibilității de a renegocia acordul cu Fondul Monetar Internațional, care urmează să fie semnat în luna septembrie, anul curent. ”Voi discuta cu reprezentantul FMI în Republica Moldova, Volodimir Tulin despre posibilitățile și mai ales despre costurile redeschiderii negocierilor”, a conchis ministrul Finanțelor, Natalia Gavrilița.

Potrivit Ministerului Finanțelor, la eveniment a participat și deputatul în Parlamentul Republicii Moldova, Dumitru Alaiba.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus