Natalia Gavrilița, după discuțiile cu reprezentanții HoReCa: „Am ascultat și am auzit în discuții cât de greu le este oamenilor de afaceri din acest domeniu să nu iasă în minus, lucrând pe alb”

Ministru Finanțelor, Natalia Gavrilița, a avut mai multe întâlniri cu reprezentanții HoReCa, în care a explicat situația economică a țării și gaura care este la buget.

Foto: UNIMEDIA

„Am explicat moștenirea unei găuri bugetare de peste patru miliarde de lei, necesitatea stabilizării bugetare și eforturile noastre pentru mobilizarea granturilor din partea UE. Am demonstrat că majoritatea măsurilor din cadrul programului cu FMI au fost propuse de Guvern în contextul programului de guvernare, cum ar fi eliminarea scutirilor la jocuri de noroc, închiderea magazinelor Duty-Free, majorarea accizelor la țigări cu tutun fin și heat-not-burn.

Scutirea la TVA pentru HoReCa a fost pentru FMI una dintre principalele linii roșii, pentru că această măsură a fost votată odată cu amnistia fiscală și în spiritul amnistiei fiscale - care a dus la suspendarea programului FMI. Adică nu din motive strategice de dezvoltare a țării (singurele motive pentru care e bine să se aplice scutirile la TVA), ci pentru că aceasta este industria care lucrează cel mai mult cu contabilitate dublă, cu salarii în plic și fără bon de casă. Conform unor calcule ale Ministerului Finanțelor din martie 2019, această industrie declară doar o treime sau chiar o pătrime din venituri. Desigur, renunțarea la scutire trebuie însoțită de o intensificare a controalelor acolo unde se fac fraude pentru a asigura o concurență loială pentru antreprenorii onești din industrie”, se arată într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Gavrilița spune că unii afaceriști din acest domeniu nu ar avea venit în urma acestor modificări.

„Am ascultat și am auzit în discuții cât de greu le este oamenilor de afaceri din acest domeniu să nu iasă în minus, lucrând pe alb. Voi discuta cu reprezentantul FMI în Moldova Volodimir Tulin despre posibilitățile și mai ales despre costurile redeschiderii negocierilor.

Însă am comunicat că lucrurile cu adevărat fundamentale pe care le vom gândi, discuta și schimba împreună, prin grupuri de lucru și în consultări publice, și care vor însănătoși întregul mediu de afaceri și situația bugetară includ măsuri precum:

- să mărim concurența loială - deci să găsim cele mai bune metode pentru a-i încuraja pe cei care lucrează cu contabilitate dublă, sau pe gri, să lucreze pe alb, pe de o parte, și să găsim și să pedepsim fraudele și abuzurile, pe de alta, - să eficientizăm cheltuielile și achizițiile publice, - să simplificăm viața contabililor printr-o administrare fiscală mai eficientă.

Anume în această direcție ne vom concentra activitatea în următoarele două luni”, se arată în declarațiile ministrului în postare de pe Facebook.

UNIMEDIA amintește că Ministerul Finanțelor urmează să facă niște modificări la legea bugetului, care aduce anularea a mai multor proiecte de lege votate de fosta guvernare.

Anterior, decizia Ministerului Finanțelor de a majora de la 10% la 20% cota TVA pentru HORECA a stârnit un val de reacții negative din partea proprietarilor de hoteluri, restaurante și cafenele. Aceștia susțin că dublarea cotei TVA va pune pe brânci industria și va aduce sectorul de alimentație publică în zona neagră a economiei.


Pub