03:26:36 19.04.2024
Stiri

Ungaria a dat lovitura de GRAŢIE în Europa. Este cea mai mare COMOARĂ descoperită în ultimele decenii, şi era fix lângă graniţă

Știri 30.07.2019 09:20 Vizualizări1430 Autor: Ziarul National
Ungaria a dat lovitura de GRAŢIE în Europa. Este cea mai mare COMOARĂ descoperită în ultimele decenii, şi era fix lângă graniţă


Companiile Horizon Energy din Ungaria şi TDE Services din SUA au descoperit cel mai mare câmp petrolifer din Ungaria din ultimii 30 de ani. Descoperirea vine chiar într-o perioadă în care Budapesta îşi cântăreşte opţiunile în domeniul energetic, scrie Deutsche Welle.

Piaţa petrolieră mondială de-abia a luat în seamă anunţul privind descoperirea, însă aceasta îi conferă Budapestei un instrument în plus în cadrul politicii energetic şi îi oferă posibilitatea să-şi reducă dependenţa de petrolul rusesc.

Cantitatea de ţiţei care poate fi extrasă este aşteptată să permită producerea a 11.000 de barili pe zi, cu 6.000 de barili deja extraşi din zonă în acest an, iar cifra finală ar putea fi chiar mai mare. Extinderea capacităţii este aşteptată în a doua fază de dezvoltare, o creştere până la 15.000 de barili pe zi fiind posibilă, susţine compania. Aceasta ar depăşi producţia medie a monopolului din sectorul ungar al petrolului şi gazelor, MOL.

Deşi descoperirea este una majoră, cele două cifre combinate acoperă sub o zecime din consumul total al Ungariei, ţara importând petrol din Rusia prin intermediul conductei Drujba. Petrolul rusesc îşi va menţine probabil poziţia dominantă până la lansarea noii strategii a Budapestei privind mixul energetic.

Secretarul adjunct de stat pentru climat Barbara Botos a anunţat planuri de eliminare a cărbunelui ca sursă de energie până în 2030. Cărbunele reprezintă aproximativ 16% din mix, iar procentul gazelor este în creştere, ca şi cel al energiei regenerabile. Ungaria are de asemenea patru centrale nucleare.

Guvernul a previzionat anterior o creştere cu 14% a consumului de energie în perioada 2015-2030, acesta anunţând că vrea ca procentul deţinut de petrol în mixul energetic să crească. Cât priveşte ţintele UE legate de protecţia climatului, Ungaria, ca şi Polonia, a anunţat că nu va face eforturi să le atingă.

Strategia Ungariei din sectorul energetic este bazată pe doi piloni: energia nucleară şi cea regenerabilă. Cele patru blocuri ale singurei centrale nucleare a ţării au o capacitate combinată de 2.000 MW. Ungaria este în curs de a extinde centrala de la Paks cu două noi blocuri, de 1.200 MW fiecare.

„În perioadele de vârf, Ungaria are nevoie să importe peste 50% din nevoile de energie, şi din acest motiv proiecte ca Paks sunt vitale“, spune Michael Keroulle, executiv în cadrul GE Steam Power.

Obiectivul Ungariei este de a creşte procentul reprezentat de energia regenerabilă în cadrul consumului total la 20% până în anul 2030 de la aproximativ 14-15% în prezent, graţie în principal biomasei.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md