Potrivit lui Veaceslav Șevciuc, banca le-a promis clienților păgubiți despăgubiri de până la un milion de lei pentru fiecare, însă inițial instituția le-a oferit câte 500 de mii de lei, iar când clienții au cerut și a doua parte, li s-a spus să aștepte „să caute mai întâi hoții”.

„Am constatat că banca nu și-a onorat angajamentul luat față de clienți. La acest comportament abuziv și viclean al băncii, noi, persoanele păgubite, informăm că am găsit hoțul: hoțul este Moldova Agroindbank. Când vorbim despre hoțul Moldova Agroindbank, nu arătăm la o persoană sau la persoane din cadrul băncii. La etapa actuală, incriminăm Moldova Agroindbank ca persoană juridică, care a comis cu certitudine două infracțiuni: organizarea furtului casetelor de siguranță și neglijență gravă criminală, în asigurarea păstrării bunurilor de valori ale clienților”, a spus Șevciuc în cadrul undei conferințe de presă.

Păgubiții protestează la MAIB și solicită urmărirea penală a bănci

Clienții păgubiți solicită Ministerului Afacerilor Interne să pornească urmărirea penală în privința băncii comerciale.

„De astăzi începem proteste care vor spori în intensitate și pe care le vom încheia doar după ce vom primi întreaga despăgubire. Rugăm toți cetățenii, presa, organele statului să fie alături de noi și să ne sprijine, ca să nu permitem să se întâmple un alt caz în care o bancă să-și bată joc în așa hal de cetățeni”, a adăugat Veaceslav Șevciuc.

Reacția MAIB

Solicitată de AGORA pentru a comenta declarațiile clienților păgubiți, MAIB susține că nu cunoştea conţinutul casetelor în cauză și nu are obligația de a-l restitui, fapt prevăzut în contract, dar a luat totuşi decizia de a compensa până la jumătate de million de lei fiecărui client păgubit, fără a aştepta rezultatele anchetei şi bazându-se pe onestitatea clienţilor.

„O astfel de decizie nu a mai fost luată anterior nici la nivel naţional, nici la nivel regional”, menționează banca comercială.

„Reiterăm că majoritatea clienţilor, inclusiv cei care protestează, au primit compensaţia anunţată în termene extrem de restrânse – 1, maxim 2 zile.

MAIB contează în continuare pe accelerarea anchetei pentru a identifica infractorii şi a recupera bunurile. Până atunci, fiecare client este în drept să procedeze cum consideră necesar în limita cadrului legal existent. Nu ne opunem dreptului lor la protest şi înţelegem că şi dreptul la un proces corect în instanţă poate fi aplicat”, se arată în comentariul MAIB.

AGORA amintește că o filială a băncii a fost prădată în noaptea de 6 iulie în sectorul Buiucani al Capitalei. Din camera de păstrare a băncii, unde mai mulți beneficiari își păstrau bunuri de preț, acte și bani, au dispărut mai multe boxe.

Inițial, s-a estimat că suma prejudiciului se ridică la aproape 30 de milioane de lei.

O zi mai târziu, pe 8 iulie, MAIB a venit cu precizări legate de furt

La 9 iulie curent, consiliul Moldova Agroindbank a luat decizia de a compensa fiecare client păgubit în urma furtului din 6 iulie cu o sumă de până la 500 de mii de lei.

Sursa: agora.md