Cazul liderei sindicale găsită împușcată în propriul apartament: Suspectul riscă până la 20 de ani închisoare sau detenţiune pe viaţă

Procuratura muncipiului Chişinău, Oficiul Centru a finalizat şi expediat în judecată cauza penală de învinuire a unui chişinăuian de omorul intenţionat al liderei sindicale, fostă colaboratoare a AgroindSind (Federaţia Naţională a Sindicatelor din Agricultură şi Alimentaţie „Agroindsind”), Tatiana Colomoițeva, care, la data de 12 aprilie, a fost găsită moartă în propriul apartament, cu o plagă în regiunea capului.

Foto: OccupyGuguță

Cadavrul victimei, cu semne de moarte violentă, a fost depistat pe 12 aprilie 2019, în propriul apartament din sectorul Centru al capitalei.

Peste o zi de la crimă, a fost identificat şi reţinut autorul omorului, care s-a dovedit a fi vecinul femeii. În cadrul percheziţiilor, în apartamentul acestuia a fost depistată şi ridicată arma cu care victima a fost împuşcată şi mai multe muniţii – toate deţinute ilegal, precum şi o serie de bunuri sustrase din locuinţa femeii. Potrivit materialelor cauzei penale, omorul a fost comis din interes material.

Fiind audiat de procurori, bărbatul, în vârstă de 39 de ani şi-a recunoscut vina. Acesta locuia în aparatamentul vecin, împreună cu soţia şi copilul său minor, iar ultima perioadă conflictuau frecvent pe motiv că bărbatul nu asigura material familia, care mai avea şi un credit care expira exact în ziua omorului. Potrivit probatoriului, imediat după crimă, inculpatul a amanetat bunurile sustrase din casa victimei, achitând la bancă o rată de credit.

Din momentul reţinerii şi până în prezent, inculpatul s-a aflat în custodia statului, iar dacă vina lui va fi demonstrată, el riscă până la 20 de ani închisoare sau detenţiune pe viaţă.

De menționat că unii activiști civici s-au arătat îngrijorați de această situație, menționând că „asasinatul Tatianei Colomoițeva ar fi fost legat de activitatea ei profesională și mai ales de dezvăluirile pe care le-a făcut în privința schemelor de corupție și delapidări de fonduri de la „Agroindsind.”

Precizăm că Tatiana Colomoițeva a desfășurat o largă activitate de organizare a muncitorilor agricoli, fiind una dintre expertele naționale în domeniul drepturilor muncitorilor agricoli.

În 2017, Colomoițeva și alți membri Agroindsind a făcut mai multe dezvăluiri despre delapidări de bani și utilizarea banilor sindicatului în scopuri personale de către administrația precedentă a Agroindsind.


Pub