(video) Maia Sandu cere demisia conducerii Institutului Național al Justiției

Maia Sandu cere demisia conducerii Institului Național al Justiției și spune că această insituție „nu asigură justiția cu un număr suficient de profesioniști”.

Foto: UNIMEDIA

„Solicit Ministerului Justiției să identifice soluții pentru a crește de două sau de trei ori numărul de persoane care urmează a fi instruite pentru profesia de judecător sau procuror”, a spus Maia Sandu și a adăugat că dacă acest lucru nu este posibil, atunci să se pregătească modificări la cadru legal.

Maia Sandu a menționat și faptul că procurii și judecătorii încă nu ar fi început să își facă datoria, asta după ce prim-ministra a făcut un apel către aceștia la 5 iulie.

„Au trecut 23 de zile în care cei 660 de procurori ar fi trebuit să aplice legea. În aceste zile ar fi putut fi invesitgate zeci de scheme care pun în pericol banul public. Procurorii existenti nu au de gând să își facă datoria. Avem nevoie de judecători și procurori noi”, a spus Maia Sandu.

„Sunteți 660 de procurori. Și dacă veți aplica legea, nu veți executa indicațiile ilegale ale lui Harunjen și Bețișor, veți deveni independenți, vă asigur că țara va fi de partea voastră. Nimeni nu vă cere nimic altceva decât să fiți procurori. Nimeni nu vă cere nimic altceva decât să aplicați legea, astfel, prin aceasta, să protejați cetățenii și statul. Noi toți vă cerem să scăpați de o frică irațională, să acționați hotărât în raport cu cei care pun în pericol Republica Moldova. Doar așa vă veți merita numele de procurori”, spunea Maia Sandu la 5 iulie curent.

Conform legii, Institutului Național al Justiției îi revin următoarele atribuții de bază:

  • formarea inițială a candidaților la funcții de judecător și de procuror;
  • formarea continuă a judecătorilor și a procurorilor în funcție;
  • formarea continuă a grefierilor, asistenților judiciari, șefilor secretariatelor instanțelor judecătorești, consultanților procurorului, consilierilor de probațiune, avocaților care acordă asistență juridică garantată de stat;
  • organizarea și desfășurarea examenelor pentru persoanele care candidează la funcția de judecător sau de procuror în temeiul vechimii în muncă.

Totodată, Institutul exercită și atribuții privind:

  • formarea inițială și continuă, pe baze contractuale, a altor persoane care activează în sectorul justiției, în cazurile prevăzute de legislație;
  • cooperarea internațională în domeniu;
  • efectuarea unor studii de cercetare științifică în domeniul dreptului și al justiției, publicarea studiilor realizate, a materialelor didactice și a altor materiale elaborate în procesul activității.


Pub