Rezultatele de laborator au confirmat diagnosticul de rabie la copilul din Stăuceni, care a decedat după ce a fost mușcat de un câine

Rezultatele de laborator au confirmat diagnosticul de rabie în cazul copilului, în vârstă de 11 ani, din municipiul Chişinău, care a a decedat după ce a fost mușcat de un câine, în luna iunie.

Foto: UNIMEDIA

Pentru confirmarea cazului de rabie, materialul biologic de țesuturi a fost transportat la Centrul de referință pentru rabie la Institutul Pasteur, Franța (WHO Collaborating Center, for Research and Reference for Rabies).

Laboratorul de referinţă a efectuat analiza biopsiilor cerebrale și ale pielii colectate la pacient în faza post-mortem prin testul direct cu anticorpi fluorescenţi (DFAT).

Probele de biopsie au fost considerate pozitive pentru rabie și prin testele complementare: tehnica de izolare a virusului rabic pe culturi celulare și, în paralel, cu teste moleculare RT-PCR și RT-qPCR pentru genotipare.

Amintim că copilul s-a îmbolnăvit acut la data de 7 iulie, când au apărut slăbiciuni generale, cefalee, lipsa poftei de mâncare, febra până la 39,3 ºC, agitaţie. În dinamică, la spital starea s-a agravat, iar la 16 iulie s-au observat semne de aerofobie, pierderea vocii, în baza cărora şi altor momente epidemiologice s-a suspectat rabia.

Din anamneză epidemiologică s-a constatat că băiatul era ataşat de câini şi pisici, inclusiv fără stăpân, fiind frecvent salivat, zgârâiat, muşcat uşor. La 7 iulie a fost zgâriat de un câine necunoscut, care i-a sărit în spate în timp ce mângâia un alt câine.


Pub