Partidul Liberal cere anularea concursului organizat de Parlament, pentru alegerea procurorului general interimar

Partidul Liberal cere renunțarea la concursul pentru procurorul general interimar. Potrivit unui comunicat emis presei, „organizarea acestui concurs nu este prevăzută în nicio lege”.

Foto: UNIMEDIA

„Condiția impusă ca la acest concurs mimat să participe doar procurori, din start crează premise ca în această funcție să ajungă o persoană din anturajul lui Dodon și Plahotniuc, or este cunoscut faptul că din cei 635 de procurori, peste 600 au semnat pentru susținerea guvernului Filip, în plină lovitură de stat din iunie, curent”, se arată în comunicat.

Pe de altă, potrivit noilor modificări ale legislației, în cazul în care Consiliul Superior al Procurorilor nu propune candidatura în termenul indicat, procurorul general interimar va fi desemnat prin decret prezidențial la propunerea Parlamentului, cu avizul Consiliului Superior al Procurorilor.

Parlamentul va propune candidatura în maxim 3 zile de la respingerea candidaturii de către președinte sau de la expirarea termenului în care Consiliul Superior al Procurorilor trebuia să propună candidatura.

Astfel, vineri, la 26 iulie curent, urma să aibă loc ședința CSP, însă din lipsă de cvorum, ședința a fost amânată. Igor Dodon a cerut Parlamentului să vină cu o candidatură pentru funcția de procuror general interimar până la 31 iulie curent.

„Cerem revenirea la sistemul de vot proporțional și anunțarea alegerilor anticipate, ca fiind unica soluție pentru revenirea la democrație și menținerea cursului european”, conchide comunicatul emis de PL.


Pub