‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 25 aprilie, 2024
19.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriNoi cazuri de pestă porcină. Proprietarii animalelor nimicite vor fi despăgubiți

Noi cazuri de pestă porcină. Proprietarii animalelor nimicite vor fi despăgubiți

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Laboratorul Național de Referință pentru ASF prin PCR a confirmat un rezultat pozitiv la porci domestici în raionul Nisporeni, localitatea Milești (gospodărie particulară cu o porcină) și 2 rezultate pozitive în municipiul Cahul, extravilan (exploatație cu 92 porcine), transmite printr-un comunicat Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.

În ambele localităţi au fost convocate Comisiile pentru situații excepționale, care au aprobat Planuri complexe de măsuri de combatere și profilaxie a pestei porcine africane, conform prevederilor legale. De asemenea, la Nisporeni şi Cahul se efectuează anchete epidemiologice în raza focarelor nominalizate, întreprinzându-se măsuri de eradicare a fenomenului cu implicarea autorităţilor locale și specialiștilor ANSA. În jurul focarelor au fost stabilite zone de protecție și supraveghere, se efectuează cartografia porcilor domestici în zonele respective, controlul rezervoarelor faunei sălbatice, screening-ul porcilor domestici din focare.

În acelaşi timp, toți proprietarii, porcinele cărora au fost nimicite în scopul eradicării focarului de pestă porcină, vor fi despăgubiți conform legislației.

În prezent, pe teritoriul Republicii Moldova sunt înregistrate în evoluţie trei focare de PPA la porci domestici- satul Manta (raionul Cahul), municipiul Cahul, satul Mileşti (Nisporeni) și un focar de pesta porcină africană la mistreți – în zona de frontieră, la 2,7 km de oraşul Lipcani (Briceni) și 239 metri de la râul Prut.

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor solicită proprietarilor de porcine, să informeze urgent subdiviziunile instituţiei, medicii veterinari sau autoritățile publice locale, în cazurile de îmbolnăvire sau pieire a animalelor şi recomandă respectarea cerințelor minime de biosecuritate stabilite prin hotărâre de guvern.

„În acelaşi context, solicităm cetățenilor să nu procure produse alimentare din carne de porc din țările vecine şi să nu le aducă pe teritoriul Republicii Moldova, deoarece acestea vor fi confiscate și distruse, dat fiind riscul pe care îl reprezintă”, au precizat surse de la ANSA.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›