Trei noi candidați la funcția de judecător constituțional în concursul organizat de CSM. Cine sunt aceștia

Anticoruptie.md
27/07/2019

Trei noi candidați s-au înscris în concursul, organizat de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), pentru cele două funcții de judecător constituțional, după ce CSM a extins perioada de depunere a dosarelor în concurs. Până în prezent, în competiție s-au înregistrat 17 candidați, iar membrii CSM urmează să desemneze doi judecători în cadrul ședinței din 30 iulie. Portalul Anticoruptie.md a radiografiat CV-urile noilor candidați și vă prezintă cine sunt aceștia.

Boris Negru este doctor în drept și profesor universitar la Facultatea de Drept a USM. Între 1990 și 1994 a fost membru al Comisiei Constituționale, conducătorul grupului de lucru pentru elaborarea proiectului Constituției Republicii Moldova. În perioada 2003-2004 a fost prorector al Academiei de Administrare Publică de pe lângă Președintele Republicii Moldova.

Ciprian Valah este judecător începând cu iunie 2015. Este doctor în drept. Anterior a fost lector universitar la Facultatea de Drept a USM, la Universitatea Liberă Internațională, la Academia de Administrare Publică pe lângă președintele Republicii Moldova, la Academia de Poliție „Ștefan cel Mare” și la Academia de Drept din Moldova. În 1999 și-a luat licența de avocat. Între 2005 și 2006 a fost șeful Direcției Relații Economice Internaționale a Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene. În 2014-2015 a fost asistent judiciar la Curtea Supremă de Justiție.

Angela Istrate a participat și la concursul desfășurat de Parlament pentru desemnarea judecătorilor la Curtea Constituțională. Ea a fost în ultimii 21 de ani avocat. Între 1990 și 1993 a fost translator în Departamentul de Anchetă Penală al MAI. Ulterior, timp de cinci ani a fost jurist la Inspectoratul Fiscal de Stat Ialoveni. La alegerile parlamentare din 24 februarie curent a candidat independentă în circumscripția nr. 22, Ialoveni.

Vacanța funcțiilor de judecători ai Curții Constituționale a survenit după demisia in corpore, la 26 iunie curent, a vechii componențe a Curții. S-a întâmplat în urma verdictului dur al Comisiei de la Veneția, care a calificat drept „fără precedent” deciziile Curții din 7-9 iunie. Comisia a constatat că Guvernul Sandu a fost învestit legal, iar termenul în care Parlamentul urma să își aleagă organele de conducere și să formeze Guvernul a expirat la 10 iunie și nu la 7 iunie, așa cum constatase CC de la Chișinău. Comisia de la Veneția a concluzionat că hotârârile Curții Constituționale privind termenul limită de formare a guvernului, dar și cele de suspendare temporară a președintelui și numire a primului-ministru ca președinte interimar au fost anticonstituționale. Șeful Curții Constituționale, Mihai Poalelungi, a demisionat din funcția de judecător și președinte al Curții la 20 iunie, la cinci zile după ce Curtea și-a anulat deciziile din 7-9 iunie. 

Anticoruptie.md
27/07/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii