Igor Dodon cere Parlamentului să desemneze o candidatură pentru funcția de procuror general până pe 31 iulie, după ce ședința CSP a eșuat

După ce ședința Consiliului Superior al Procurorilor care urma să aibă loc astăzi a fost amânată din cauza lipsei de cvorum, șeful statului Igor Dodon a solicitat Parlamentului să identifice și propună candidatul la funcția de procuror general interimar.

Foto: UNIMEDIA

„Pe această cale, vin cu un apel către legislativ de a lansa neîntîrziat procedurile ce se impun pentru identificarea unei candidaturi ireproșabile, integre, în spiritul meritocrației și al profesionalismului.

În perioada actuală, Republica Moldova nu-și poate permite luxul menținerii unei instituții cheie în regim semi-funcțional. Or, procedura selectării și numirii procurorului general este una de lungă durată (de la 60 la 90 de zile lucrătoare), și poate afecta nu doar buna funcționare a eșichierului procuraturii, dar și drepturile cetățenilor în procesele și procedurile în curs de examinare”, a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.

Astfel, Dodon a solicitat Legislativului stabilirea termenului limită de 31 iulie curent, pentru propunerea și desemnarea candidaturii, „astfel încât să pot semna în regim de urgență decretul privind numirea procurorului general interimar nu mai târziu de 1 august”, a conchis Dodon.

Menționăm că potrivit noilor prevederi legale, în cazul în care Consiliul Superior al Procurorilor nu propune candidatura în termenul indicat, procurorul general interimar va fi desemnat prin decret prezidențial la propunerea Parlamentului, cu avizul Consiliului Superior al Procurorilor.

Parlamentul va propune candidatura în maxim 3 zile de la respingerea candidaturii de către președinte sau de la expirarea termenului în care Consiliul Superior al Procurorilor trebuia să propună candidatura.


Pub