„Bunicii Grijulii” este cel mai mare proiect de voluntariat din R. Moldova

„Bunicii Grijulii”, cel mai mare proiect de voluntariat din istoria R. Moldova, cu peste 2 000 de persoane, inclusiv 1 700 de bunici și peste 300 de tineri, a marcat recent un an de activitate. A fost un eveniment foarte important atât pentru cei implicați în proiect, cât și pentru cei care beneficiază de ajutorul Bunicilor.

Foto: Bunicii grijulii

De altfel, istoria acestui proiect pornește în Italia, unde inițiatorul proiectului, colonelul Gheorghe Cavcaliuc, fostul adjunct al Inspectoratului General de Poliție merge destul de des. Acesta spune că părinții săi, la fel ca mulți alții conaționali, lucrează de 18 ani în Italia. Inspirat de cele văzute, cum bunicii italieni ajută copii să treacă strada în mai multă siguranță, Gheorghe Cavcaliuc a decis să implementeze frumoasa experiență acasă, în R. Moldova.

„La 14 ani, când veneam de la școală spre casă, am fost tamponat de o mașină condusă un șofer iresponsabil și am fost lăsat să zac jos, iar șoferul a părăsit locul accidentului. Justiția de atunci nu a pedepsit șoferul pentru fapta sa și i-a lăsat chiar și permisul de conducere. Eu am stat 8 luni în ghips și spițe și fiecare zi trăiam cu frică că nu aș putea mai merge vreodată, că nu voi mai putea juca fotbal ca alți copii. De la zece ani mă gândeam să devin polițist, dar aceasta întâmplate și nedreptate m-a determinat definitiv să devin polițist, ca să aduc mult mai multă siguranța copiilor și cetățenilor din țara noastră”, și-a adus aminte Cavcaliuc, în cadrul Galei Asociației Obștești „Bunici Grijulii”, organizate cu prilejul aniversării de un an de la lansarea proiectului.

Potrivit fondatorului Asociației „Bunicii Grijulii”, proiectul a fost conceput cu scopul de a unifica eforturile în vederea sporirii siguranței copiilor în drum spre și de la școală și reducerea pericolelor în preajma instituțiilor de învățământ, prevenirea cazurilor de suicid în rândul minorilor, prevenirea cazurilor de suicid în rândul vârstnicilor, cu reintegrarea acestora în societate într-o nouă calitate, valorificând în folosul comunității înțelepciunea şi experiența de viață a acestora pentru educarea tinerei generații. Un alt scop este să apropie poliția de societate și invers, încredere absolut necesară între cele două părți pentru ridicarea siguranței într-un stat.

„Scumpi bunici și nepoței, vă mulțumesc pentru munca depusă, responsabilitatea e care ați dovadă și pentru faptul că nu ați fost indiferenți de ceea ce se întâmplă alături de voi. V-ați mobilizat și ați realizat proiecte care au făcut ca oamenii să creadă în oamenii, oamenii să creadă în stat”, a precizat Gheorghe Cavcaliuc. În cadrul Galei, Cavcaliuc și-a exprimat regretul că nici un polițist nu a fost prezent la eveniment, deși știe că mulți dintre ei susțin proiectul.

În această perioadă scurtă, dar extrem de încărcată, „Bunicii Grijulii” au reușit de comun cu nepoțeii grijulii, cei mai implicați polițiști, precum și membri ai Administrației Publice Locale, parteneri ai Poliției Naționale și Asociației Obștești „Bunicii Grijulii” să organizeze peste 12.000 de implicări și activități de siguranță a copiilor în adiacentul instituțiilor de învățământ şi în taberele de vară pentru copii. De asemenea, s-au instalat 752 indicatoare la trecerile de pietoni periculoase în apropierea instituțiilor de învățământ: „Atenție, Bunicii Grijulii!”, cu indicarea numărului de urgență 112 unde copiii, dar și cetățenii sunt informați să telefoneze pentru ajutor în caz de dificultate sau pericol; să desfășoare peste 3.000 de activități sociale de informare a copiilor şi societății; să inaugureze 42 de birouri unde îşi desfăşoară activitatea bunicii grijulii, în toate raioanele țării și în cele 5 sectoare ale municipiului Chișinău; lanseze 5 troleibuze și 21 de microbuze cu logo-ul „Bunicii Grijulii”; să monitorizeze prezența la ore a copiilor din familii social vulnerabile şi problematici cu risc de abandon şcolar; să inaugureze 42 panouri informaționale la toate filialele CTAS din toate raioanele țării.

Galina Cotorobai, președinta Asociației, a spus că primul an de activitate a fost unul intens, fiind vorba de numeroase acțiuni și vizite de lucru. „În această perioadă 1700 de bunici din toată țara s-au implicat în proiect, pentru asigurarea siguranței în trafic a copiilor. Cea mai mare filială a Asociației este cea din raionul Edineț”.

„Dragii noștri Bunici și Nepoței, parteneri, persoane publice și mass-media, meritați recunoștința noastră în fiecare zi și ținem să confirmăm astăzi această emoție pe care o trăim. Implicarea dumneavoastră în campania ,,Bunicii Grijulii” a devenit un mod de viață pentru majoritatea, iar noi prețuim la maximum înțelepciunea și dedicația de care dați dovadă, fapt pentru care aveți înaltă noastră apreciere”, a spus ea.

Svetlana Sainsus, co-fondatorea Caritate.md: „Proiectul este unul de revelație între bunici și nepoți. Și un impact atât de colosal pentru societate nu am mai văzut. Noi de 7 anidepunem efort să ajutăm oamenii. Am înțeles că cei mai vulnerabili sunt bătrânii. Am vorbit cu mii de persoane în etate, i-am ajutat, dar nu am reușit să le alinăm singurătatea. Acest proiect are menirea anume de a-i ajuta să i facă să se simtă utili, să înțeleagă că avem nevoie de ei”.

Bunicul Sebastian Andriuța, liderul filialei din raionul Ungheni - a doua cea mai mare filială din țară: „Vreau să mulțumesc susținătorilor proiectului. Prin acest proiect noi suntem mai tineri,mai frumoși, viața are un alt făgaș. Fac un apel către noua conducere a IGP să fie alături de noi. Prin noi, prin motto-ul „Viața are prioritate”, Moldova are viitor.

Nepoțelul Denis Sava: „Prin acest proiect am înțeles că responsabilitatea civică nu se bazează pe vârstă, iar dacă noi tinerii avem energie, putere și timp, anume flacăra din ochii buneilor ne-a determinat să ne implicăm”.

Anticipând Gala de 1 An al proiectului ,,Bunicii Grijulii”, la 2 februarie a fost lansat un concurs pentru desemnarea celor mai activi Bunici și Nepoței. La evenimentul din 20 iulie 2019 au fost afișate rezultatele concursului și au fost premiați câștigătorii. Aceștia au beneficiat de excursii în țară și peste hotare, dar și premii bănești. De asemenea, în cadrul galei au fost premiați cei mai implicați jurnaliști, persoane publice, polițiști, dar și partenerii Asociației Obștești ,,Bunicii Grijulii”.

Vica Anton, vicepreședinte al Asociației, a menționat că, Asociația „Bunici Grijulii” și-a propus să-și extindă echipa până la 5 000 de bunici, iar în cadrul galei a fost lansat un apel în acest sens. Participanții urmează sa-și informeze rudele, prieteni, vecinii, cunoscuții de a adera la acest minunat proiect.

Fondatorul proiectului, Gheorghe Cavcaliuc, a anunțat în fața celor aproximativ 800 voluntari și reprezentanți ai societății civile, prezenți la Gală, că actuala conducere a MAI și IGP au interzis polițiștilor să vină la eveniment și să mai susțină proiectul „Bunicii Grijulii”, dar și alte proiecte sociale inițiate de el. Cavcaliuc a mai adăugat că s-ar face presiuni pentru a închide proiectele inițiate de el. Membrii proiectului Bunicii Grijulii își exprimă speranța că proiectul va continua, iar polițiștii vor fi alături de ei. În acest sens, recent ei au semnat și au înaintat o scrisoare către Misiunile Diplomatice de la Chișinău, Președintele țării, Igor Dodon, Prim-ministra Maia Sandu, rugându-i să ia atitudine față de cele întâmplate și au cerut sprijinul ca acest proiect să continue și să nu se permită închiderea sa.

Întreaga Gală poate fi urmărită aici (https://www.privesc.eu), iar mai multe detalii despre activitatea Bunicilor Grijulii https://www.facebook.com/buniciigrijulii/.


// console.log('no ads situation')