Scandalui insulinei: Directorul Centrului de Achiziții Publice în Sănătate a fost demis

Julieta Savițchi
26/07/2019
realitatea.md

Ivan Antoci, directorul Centrului de Achiziții Publice Centralizate în Sănătate, a fost demis vineri. Decizia a fost luată de ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale după ce ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) au descins cu percheziții la instituția respectivă, precum și la agentul economic ce a câștigat o licitație pentru procurarea unui preparat biosimular insulinei.

„În aceste câteva săptămâni de tăcere nu am stat degeaba, nici la minister, nici la Agenția Medicamentului, dar nu am putut vorbi prea multe, deoarece aceasta ar fi încurcat anchetei. Sper că astăzi s-a înțeles de ce după descinderea perchezițiior de către CNA la Centrul de Achiziții Publice Centralizate în Sănătate pe dosarul "insulinei". Rog astăzi Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale să facă publică decizia Comisiei Medicamentului cu referire la insulina Strim și procedurile ulterioare, care se impun conform legislației în vigoare. Tot astăzi a fost demis directorul Centrului de Achiziții Publice Centralizate în Sănătate, Antoci. O să luptăm pentru sănătatea noastră, e cea mai scumpă avere”, a menționat Nemerenco despre demisia lui Antoci.

Scandalul insulinei a început în 2018, după ce Ministerul Sănătăţii a decis ca toate persoanele bolnave să fie asigurate cu insulină compensată pentru anul viitor. Licitația pentru achiziționarea insulinei a fost de mai multe ori amânată, însă, în cele din urmă, s-a decis înlocuirea insulinei cu analogi care sunt mai ieftini. A fost modificat caietul de sarcini și licitația a fost câștigată de o companie care venea cu un biosimular al insulinei produs în Ucraina.

Mai mulți bolnavi însă au refuzat să primească noul preparat. Asociația Tinerilor cu Diabet DIA a calificat înlocuirea insulinei drept „o practică greșită, un experiment uriaș în care pacienții nu sunt de acord să participe. În plus, nu ar fi fost nici informați despre posibilele consecințe”.

Ulterior, secretarul de Stat în Sănătate, Boris Gâlcă, a declarat că această licitație a fost pusă la cale de câteva persoane. Un rol aparte l-a avut fosta ministră Silvia Radu. Potrivit lui Gâlcă, medicii de familie au fost obligați să distribuie acest preparat, însă medicamentul a avut consecințe negative asupra celor care suferă de diabet.

Amintim că Ivan Antoci a fost vizat într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice, în care se arăta că în spitale ajung medicamente de calitate dubioasă pe motiv că se pune accent pe principiul „cel mai mic preț”, dar nu și pe calitate. Ivan Antoci remarca că graţie aplicării principiului „prețul mai mic”, la desemnarea câştigătorilor licitaţiilor, în anul 2018, s-au făcut economii de peste 84 milioane de lei la achiziţionarea centralizată a medicamentelor şi articolelor parafarmaceutice necesare pentru anul 2019.

Julieta Savițchi
26/07/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii