/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

Reacția Centrului pentru Achiziții în Sănătate în dosarul insulinei. De ce câștigătoare a fost desemnată compania „Esculap Farm”

missing
26 iulie 2019, ora 20:49

După ce în această dimineață oamenii legii au făcut percheziții în dosarul insulinei la Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate (CAPCS) și la sediul companiei „Esculap Farm”, care a câștigat licitația pentru livrarea insulinei, CAPCS a venit cu o reacție cu referire la procedura de achiziție a analogilor de insulină și a preparatului Desmopressinum. Reprezentanții CAPCS spun că firma „Esculap Farm” a fost denumită câștigătoare pentru că a propus un preț mai mic cu 39,10% comparativ cu prețul contractat pentru anul precedent pentru poziția Insulinum glarginum. Aceștia au mai precizat că pe tot parcursul procedurii de achiziţie nu a fost depusă nici o contestație. 

„În 2018 CAPCS a demarat licitația publică la care au fost acceptate doar medicamente autorizate în Republica Moldova – înregistrate în Nomenclatorul de Stat al Medicamentelor din Republica Moldova.

La data inițierii procedurii de achiziție, în Nomenclatorul de Stat al Medicamentelor din Republica Moldova, cu DCI – Insulinum glarginum cu DOZA – 100 UI/ml 3 ml și forma farmaceutică – soluție injectabilă în stilou injector preumplut, era înregistrat doar un singur medicament ce nu asigura concurența în domeniul achizițiilor publice și utilizarea eficientă a banilor publici.

Astfel, CAPCS a constatat că în Nomenclatorul de Stat al Medicamentelor din Republica Moldova, pentru DCI Insulinum glarginum, pe lângă forma farmaceutică – soluție injectabilă în stilou injector preumplut este înregistrată și forma farmaceutică – soluție injectabilă în cartuș, diferența constă doar în ambalajul primar – stilou injector preumplut și cartuș.

La data de 29.10.2018, în Nomenclatorul de Stat al Medicamentelor din Republica Moldova, erau înregistrate medicamentele Lantus și Strim,  respectiv erau considerate bioechivalente și similare, iar efectele lor, referitoare la eficacitate și siguranță – aceleași.

În această ordine de idei, au fost operate modificări referitor la forma farmaceutică, fiind acceptate – cartuș/stilou injector preumplut ce au permis participarea în cadrul licitației publice a următoarelor medicamente autorizate în Nomenclatorul de Stat al Medicamentelor din Republica Moldova, după cum urmează:

-Lantus® SoloStar®, solutie injectabila in stilou injector preumplut, prod.: Sanofi-Aventis Deutschland GmbH, Germania
-Lantus® 100 U/ml, soluție injectabilă in cartuș, prod.: Sanofi-Aventis Deutschland GmbH, Germania
-Strim, soluție injectabilă, prod.: Farmak SAP, Ucraina.

Până la termenul limită de depunere a ofertelor pentru poziția Insulinum glarginum cu DOZA – 100 UI/ml 3 ml au fost prezentate patru oferte.

Evaluarea a avut loc per poziție, conform criteriului – la cel mai mic preț fără TVA, cu corespunderea tuturor cerințelor și a fost desemnată câștigătoare oferta operatorului economic FPC Esculap-Farm SRL care a ofertat un produs autorizat conform Nomenclatorului de Stat al Medicamentelor din Republica Moldova și la un preț mai mic cu 39,10% comparativ cu prețul contractat pentru anul precedent pentru poziția Insulinum glarginum.

Totodată, precizăm că pe tot parcursul procedurii de achiziţie (în perioada depunerii ofertelor 28.09.2019-30.11.2019, perioada evaluării ofertelor și semnării contractelor de achiziții publice 30.11.2019-30.01.2019 – adică efectiv patru luni) nu a fost depusă nicio contestație. Aceasta fiind desfășurată în strictă conformitate cu prevederile legislației în vigoare, fiind verificată și aprobată de către Instituțiile abilitate în domeniu”, se arată într-un comunicat de presă al CAPCS.

Amintim că Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMED) a anunțat că a suspendat certificatul de înregistrare pentru medicamentul „STRIM” produs de compania ucraineană „Farmak”.

Compania ucraineană „Farmak” a câștigat licitația organizată de autorități în perioada guvernării democrate. Produsul „STRIM” a fost cumpărat pentru a fi distribuit gratuit pacienților din R. Moldova dependenți de insulină. Oamenii legii au inițiat un dosar penal pentru a investiga posibile ilegalități admise la organizarea licitației.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram