/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

/VIDEO/ Ploaia și grindina au distrus roada de roșii. Prețul unui kilogram variază între 18 și 35 de lei

missing
26 iulie 2019, ora 21:45

Deși este sezonul lor, roșiile costă aproape ca în plină iarnă. În comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, prețul unui kilogram este de cinci ori mai mare. Vânzătorii au și o explicație. Din cauza ploilor torențiale și a grindinei, roada a fost compromisă și legumele sunt mult mai puține. Sunt nevoiți să le vândă mai scump pentru a-și acoperi cumva cheltuielile. Din cauza prețului pipărat, oamenii cumpără roșiile doar pentru salate.

La această tarabă, roșiile erau vândute cu 21 și până la 35 de lei per kilogram.

„– Cam la ce preț? – Ia uite 21, 23. Văd aici că aveți roșii și la 35 de lei. De ce sunt atât de scumpe? – Păi sunt de sort roz. Timpul a fost ploios, s-a ars o grămadă”.

Vânzătorii spun că roșiile sunt mai scumpe decât anul trecut, când un kilogram era în jur de 8 lei, pentru că au fost bătute de grindină și distruse de ploile torențiale.

Anul acesta sunt scumpe. A fost piatră, s-a stricat, s-a uscat. Anul acesta sunt foarte scumpe. – Deci roada a fost puțină. – Puțină și scumpă. Ce zic cumpărătorii când află prețurile? – Se uită, îi scump”.

Și comercianții se miră de prețurile mari. Dar, sunt nevoiți să le cumpere, deși în cantitați modeste.

„- Anul trecut pe vremea asta cât erau ele? – 5 lei, 4 lei. La noi e foarte puțină roșie. Niciodată vara n-am cu așa preț. 30 de lei kilogramul de roșii asta-i ceva absurd. Așa ca să faci o salată te costă undeva 40-50 de lei. Asta să iei de toate celea, așa câte o țârincuță”.

Oamenii le folosesc mai mult pentru gustări, iar de conserve pentru iarnă nici gând!

„Prețurile sunt un coșmar. Țară agrară, dar e o rușine. Pur și simplu rușine”.

Îmi par foarte pipărate și-mi pare foarte rău. –Anul trecut era la 7 lei, 6 lei, dar acum vedem că cel mai ieftin e 22-23 de lei. Dar în afară de asta mai trebuie ceva să mai punem pe masă în afară de roșii”.

Conservare? Nu. Anul acesta nu o să fac. Totuși, totul este foarte scump. În fiecare an am făcut, dar acum nu”.

În Piața Centrală, castraveții costau azi între 10 și 25 de lei, varza – în jur de 7 lei, ardeii – 9 lei și păstăile – 22 de lei kilogramul.

REPORTER: VALERIA VORONIN
IMAGINE: OLEG COZLOV

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram