‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 18 aprilie, 2024
10 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriMii de hectare de porumb și floarea soarelui din sudul țării afectate de acarieni....

Mii de hectare de porumb și floarea soarelui din sudul țării afectate de acarieni. Daunele produse ar putea reduce recolta cu peste 50%

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

În mai multe raioane din sudul țării fermierii au semnalat despre atacul puternic al culturilor de porumb și floarea soarelui de către Acarianul roșu comun. Potrivit estimărilor preliminare, daunele produse ar putea diminua recolta la aceste culturi cu peste 50%.

Acarianul roşu comun este o specie extrem de polifagă, atacă în câmp şi în sere peste 200 de specii de plante cultivate şi spontane, producând daune mai mari în culturile legumicole, tehnice, leguminoase pentru boabe şi nutreţ, viţa de vie, pomi şi arbuşti fructiferi (măr, păr, piersic, prun, cireş, vişin, zmeur, căpşun, coacăz), arbori şi arbuşti ornamentali şi forestieri etc.

Potrivit lui Sergiu Panuță, specialist în entomologie, o asemenea populație a acestui dăunător nu este caracteristică pentru cultura porumbului sau a florii soarelui. Totodată, pagubele produse înregistrate pe unele câmpuri din Taraclia sunt și de până la 100%.

„Pentru Republica Moldova nu este caracteristică o dezvoltare în masă a acestui dăunător, mai ales la cultura porumbului. Însă, în acest an, acarianul s-a dezvoltat foarte mult îndeosebi pe câmpurile unor gospodării din Taraclia, unde sunt prognozate pierderi de recoltă de până la 100% la porumb. Din cauza că nu a fost respectată tehnologia de producere a florii soarelui, acarianul roșu comun s-a dezvoltat și la această cultură. Sunt extrem de importante operațiuni ca: lucrarea solului, administrarea îngrășămintelor și respectarea asolamentelor, iar din cauza că acestea nu au fost efectuate conform recomandărilor, dăunătorul s-a dezvoltat în masă. Insecticidele cu acțiune acaricidă, îndeosebi cele din grupa organofosforică, prelungesc durata stadiului și stagnează dezvoltarea, însă nu combat dăunătorul. Sunt necesare acaricidele, care nu sunt omologate la noi în țară pentru aceste culturi, în special, pentru combaterea acestui dăunător. Atacă ca adult şi ca larvă, care sunt deosebit de activi pe vreme caldă şi secetoasă când colonizează, în special partea inferioară a frunzelor, înţepând şi sugând sucul celular. În urma atacului, frunzele pe partea superioară se depigmentează, mai ales de-a lungul nervurilor principale, apoi se îngălbenesc şi în cele din urmă se usucă şi cad”, a explicat Sergiu Panuță.

Cele mai afectate raioane sunt: Cahul, Vulcăneşti, Taraclia, Ştefan-Vodă, Cimişlia, şi Cantemir, iar suprafețele în care dăunătorul a făcut ravagii constituie mii de hectare.

„Așa populații în care au fost depistate coloniile de acarieni în acest an, dar și daunele produse cred că sunt deosebite. Mai întâi dăunătorul a fost depistat în câmpurile de grâu, iar acum acesta este prezent și în plantațiile de porumb. Din evaluarea pe care am realizat-o, putem constata că, vor fi compromise mii sau chiar zeci de mii de hectare de floarea soarelui și porumb, lucru pe care deja l-am întâlnit în plantațiile de grâu. Acești acarieni vor avea un impact negativ puternic și, conform estimărilor, ar putea diminua recolta cu peste 50%. Problema cea mai mare este că, nu avem soluții pentru a combate acest dăunător. Practic, în pericol este pus întreg lanțul valoric, deoarece putem fi lipsiți de materie primă”, a explicat Igor Tagadiuc, președintele Cooperativei Agrostoc.

Potrivit unui comunicat emis de ANSA, în cadrul unei ședințe, s-a propus crearea unei aplicaţii online care să asigure consultarea producătorilor agricoli privind respectarea tehnologiei de cultivare a culturilor agricole. Specialiştii din domeniu vor conlucra în regim de urgenţă la identificarea soluţiilor de prevenire a unor astfel de situaţii, cu prezentarea recomandărilor în perioada imediat următoare.

‹ adv ›

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›