‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 18 aprilie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleMinistrul Agriculturii în cadrul Conferinței nucicultorilor: Vom contribui la omologarea produselor de uz fitosanitar...

Ministrul Agriculturii în cadrul Conferinței nucicultorilor: Vom contribui la omologarea produselor de uz fitosanitar pentru nucifere

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Plantarea livezilor de nuci este în continuă creștere, cel puțin așa arată datele statistice. Astfel că, dacă în anul 2017 erau plantate aproape 29 de mii de hectare, atunci anul trecut suprafaţa cu livezi de nuci a depăşit 30 de mii de hectare.

Creșterea a fost confirmată și de participanții la Conferința de vară a nucicultorilor din Republica Moldova, care s-a desfășurat la data de 25 iulie curent. Evenimentul organizat de Uniunea Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere în parteneriat cu Eurochem Moldova a adunat peste 200 de persoane interesate de această cultură.

Oleg Tîrsînă, președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere, a comunicat pentru Agrobiznes că, prin intermediul evenimentului organizatorii și-au propus să explice pomicultorilor ce înseamnă tehnologia modernă aplicată la această cultură.

„Conferința de vară a nucicultorilor a  fost organizată deoarece suntem în perioada de vegetație, în momentul când anumite probleme care există în cultură pot fi corectate, mai putem interveni, la acest moment pentru a păstra calitatea fructelor prin aplicații de protecție, fertilizări. Unul dintre cele mai importante subiecte care au fost abordate a ținut de acțiunile de post-recoltă, deoarece în anul 2018 am înregistrat pierderi mari de calitate din cauza că nucicultorii nu erau pregătiți tehnologic pentru a face față acestei provocări. Iată de ce, ne-am dorit ca la mijloc de vară să putem discuta acest subiect, iar producătorii, având un termen de o lună la dispoziție, să-și pregătească echipamentul, dar cel mai important să înțeleagă care sunt rigorile păstrării calității nucilor după recoltare. A fost foarte importantă și prezența expertului din Franța, care are o experiență de mai bine de 30 de ani în domeniu. Acesta a ținut o prelegere despre cultura nucului așa cum o practică ei în Franța, care este una dintre țările cu nucicultura cea mai avansată din Europa. Sperăm că, producătorii au plecat de la conferință cu o înțelegere clară a ceea ce înseamnă tehnologia modernă aplicată în cultura nucului. Credem că, cu cât mai multe evenimente de acest gen vor avea loc, cu atât ramura va avea o dezvoltare mai armonioasă și mai eficientă”.

Prezentă la eveniment, Georgeta Mincu, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, a specificat că nucicultura este o ramură importantă pentru Republica Moldova, iar instituția va susține dezvoltarea acesteia prin elaborarea unui program sectorial.

„Ne mândrim cu faptul că, exporturile de nuci a Moldovei dețin 4% în exporturile mondiale. În prezent, patrimoniul culturilor nucifere din Republica Moldova atinge 30,8 mii hectare, comparativ cu anul 2017, în anul 2018 s-a majorat suprafața de culturi nucifere cu aproximativ 2 mii de hectare. Exportul de nuci a atins circa 14 mii tone, comparativ cu al Uniunii Europene care este de 48 mii de tone. Țin să remarc că, problema monopolizării exportului de nuci, este una importantă, în context Guvernul a decis instituirea unei comisii interguvernamentale pentru analiza monopolului privind exportul nucilor. Ministerul își propune să abordeze problema materialului săditor devirozat, implementarea tehnologiilor moderne din sector și, respectiv, vom contribui la omologarea produselor de uz fitosanitar pentru cultura nucului ca să fim protejați de dăunători. La moment, la Minister este pe rol elaborarea unei cartografieri, a unui registru al plantațiilor de nuci și în scurt timp vom veni exact cu numărul de plantații și numărul producătorilor, agenților economici care au în activitatea lor producerea și exportul de nuci”, a menționat Georgeta Mincu.

Organizarea Conferinței de vară a nucicultorilor a fost susținută de compania EuroChem. În context, Stanislav Demenciuc, director, a menționat pentru Agrobiznes că, a fost surprins să constate că ramura nuciculturii din Republica Moldova nu dispune de finanțare suficientă, chiar dacă are un potențial destul de mare.

„Dacă în cazul plantațiilor de măr putem majora recolta cu 20-50%, atunci în cazul livezilor de nuci putem mări recolta de 2-3 ori. Respectiv, după cum a fost specificat și în cadrul Conferinței, ne situăm pe locul 4 în lume după exportul de nuci și acest potențial poate fi valorificat, respectiv având șanse de a ne poziționa chiar și pe locul 2. Este o posibilitate enormă pentru țara noastră. Totodată, producătorii autohtoni încă aplică destul de puține îngrășăminte la această cultură, iar compania noastră își propune să contribuie la școlarizarea clienților săi. Pornind de la ideea că, pe piață sunt destul de multe produse contrafăcute, sau de o calitate dubioasă, noi încercăm să le explicăm fermierilor cum să aleagă corect un îngrășământ de calitate, care aplicat la timpul potrivit va contribui și la dublarea recoltei. Țin să remarc că, dispunem de specialiști care ajută pomicultorii să elaboreze schemele de nutriție, inclusiv pentru cultura nucului. Suntem interesați și în a importa produse de calitate cu compoziția de microelemente necesare pentru nucicultori. Totodată, am semnat un acord de parteneriat cu Uniunea Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere, care demonstrează intenția serioasă a companiei de a susține producătorii de nuci pe o perioadă cât mai lungă de timp”.

De menționat că, lucrările conferinței au continuat și a doua zi, când participanții au putut vizita livada de nuci din satul Bălăbănești, raionul Criuleni, acolo unde alături de expertul din Franța au discutat despre mai multe aspecte ce țin de înființarea unei livezi moderne.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›