image
Sursa foto: zdg.md

Domnica Manole, despre excluderea sa din concursul Guvernului pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională

Fosta judecătoare Domnica Manole afirmă că nu a primit nicio explicație despre motivul excluderii sale din concursul desfășurat de către Guvern pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională.

„Din câte înțeleg, o oarecare motivare va exista, doar că ea va apărea după excluderea din concurs și va fi formulată în baza spiritelor adunate din spațiul public. Aceasta reiese din faptul că unii membri ai Comisiei pentru desfășurarea concursului la Guvern, ieri, chemau cetățeni să scoată „schelete din dulapul meu”. Se pare că nu aveau temei legal în baza CV-lui meu pentru a mă exclude, dar aveau nevoie să atragă o umbră negativă asupra reputației mele, iar în acest temei să explice excluderea din concurs. Probabil, astfel, le-ar fi fost mai ușor să-și îndeplinească rolul pe care îl are această Comisie. Deși credeam ferm că, concursul se va baza pe principii de legalitate, echitate, egalitate de șanse și transparență”, a comentat Domnica Manole.

Fosta judecătoare a aplicat pentru toate trei concursuri - la CSM, Guvern și Parlament.

„Cele trei concursuri se desfășoară diferit. În afară de condițiile prevăzute expres de lege, la momentul depunerii actelor, nu am cunoscut prea multe despre regulile și criteriile după care se va desfășura fiecare concurs. Legea nu îmi interzice să aplic la toate trei concursuri, iar necunoscând exhaustiv regulile și criteriile de selecție, era aproape imposibil să mă focusez pe o singură alegere. Sunt convinsă, cu aceasta s-au confruntat toți contracandidații. Respectiv, pentru a nu omite termenele, am aplicat la concurs în toate trei locuri”, a menționat Domnica Manole.

Ea s-a referit la cei doi candidați care au câștigat concursul pentru CC organizat de Parlament - Vladimri Grosu și Nicolae Eșanu.

„Respect această decizie. Consider că fiecare dintre contracandidații mei sunt înzestrați cu calități profesionale și personale. Dar, totuși, după concurs, simt senzația neplăcută a lipsei de nepărtinire și egalitate de șanse. Sunt convinsă că se putea mai bine și anume aceasta am așteptat împreună, întreaga societate. Voi merge la concurs și la Consiliul Superior al Magistraturii. De către acest organ am fost eliberată din funcția de judecător în mod abuziv și ilegal. În baza acordului CSM am fost hârțuită în dosarul penal. Crede cineva că eu am vreo șansă la CSM? Nici eu nu cred. Dar înțeleg că pot contribui, consecvent luptei mele de trei ani, la îmbunătățirea situației în domeniul, căruia mi-am dedicat viața profesională”, a spus Domnica Manole.

„Dacă eliberarea mea din funcția de judecător, a cărei ilegalitate este evidentă și dovedită, este folosită drept îngrădire pentru accedere în funcția de judecător constituțional, dacă îmi sunt invocate hotărâri pronunțate de către CEDO, dar nu pătrunde nimeni în esență pentru a se convinge de lipsa vreunei culpe din partea mea, atunci, eu am tot dreptul moral să pun la îndoială alegerile pe care le faceți pentru funcțiile de judecători la Curtea Constituțională”, a mai spus fosta judecătoare.

Amintim că, pe 8 iulie curent, Domnica Manole a fost achitată în dosarul în care era cercetată pentru adoptarea unei decizii contrare legii, mai exact anularea hotărârii Comisiei Electorale Centrale din 30 martie 2016 care respingea organizarea unui referendum propus de Platforma Demnitate şi Adevăr şi obligarea CEC să iniţieze acel referendum republican.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: