Ultima oră! Comisia de anchetă privind frauda bancară cere PG deschiderea unui dosar penal pe numele mai multor persoane, inclusiv pe numele lui Leancă

După audierile de astăzi, Comisia parlamenatră de anchetă a decis să înainteze la Procuratura Generală primul demers privind deschiderea unui dosar penal pe acțiunile/inacțiunile mai multor persoane de demnitate publică, inclusiv pe numele fostul prim-ministru Iurie Leancă, pentru punerea în aplicare de către aceștia a procesului de deposedare a statului de pachetul de control la Banca de Economii. Cel puțin, despre aceasta a anunțat președintele Comsiei, Alexandru Slusari.

Foto: UNIMEDIA
Alexandru Slusari / Sursa:fb
Alexandru Slusari / Sursa:fb

Deocamdată, Procuratura Generală nu a venit cu o reacție.

Amintim că la data de 10 iunie, în cadrul ședinței Parlamentului, deputații au constituit Comisia de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar. Din 24 iunie, au început audierile privind frauda bancară din sistemul bancar al RM.

La data de 2 iulie, Alexandru Slusari anunțat că reprezentanții Comisiei parlamentate de anchetă privind frauda bancară au primit copii ale raportului Kroll 2 în limba engleză, însă acesta nu conține și lista beneficiarilor, care s-ar afla în posesia Procuraturii.

La data de 4 iulie, Comisia parlamentară de anchetă privind furtul miliardului a publicat raportul Kroll 2, însă ex-procurorul General, Eduard Harunjen, spune că în raport sunt foarte multe informații eronate și cifre omise. Mai mult decât atât, dânsul spune că la PG nu există nicio listă a beneficiarilor finali ai fraudei bancare.

Precizăm că la data de 23 martie 2018, Banca Naţională a Moldovei anunță că a predat Procuraturii Anticorupţie toate documentele primite de la consorţiul internaţional Kroll şi Steptoe & Johnson, care a investigat jaful din Banca de Economii, Banca Socială și Unibank.

Atunci, Procuratura menționa că raportul Kroll 2 este în limba engleză, are 150 de file și că la solicitarea autorilor lui, șeful de atunci al instituției, Viorel Morari, a semnat o scrisoare de confidențialitate, ceea ce presupune nedivulgarea informațiilor din document.


Pub