Facebook a șters peste 1.800 de pagini și conturi din Rusia, Ucraina, Thailanda și Honduras

Reprezentanții Facebook au eliminat în ultima săptămână mai multe pagini, grupuri și conturi implicate în „comportament neautentic coordonat”, ce provin din Rusia, Ucraina, Thailanda și Honduras, ca parte a strategiei de combatere a propagandei politice și a știrilor false, a anunțat, joi, compania într-un comunicat, citează Altfel.md.

Foto: Facebook newsroom

În comunicatul companiei de a combate știrile false și proaganda politică au fost șterse 294 de conturi, 1.509 pagini și 32 de grupuri din cele patru țări pentru „comportament neautentic coordonat”, Paginile și conturile care au fost șterse atât de pe Facebook, cât și d epe Instagram, erau urmărite de cel puțin 274.000 de persoane, relatează Reuters.

Facebook a luat măsura de a șterge astfel de conturi la nivel global după ce compania a fost criticată de mai multe guverne pentru că nu a dezvoltat modalități de a combate conținutul extremist și operațiunile de propagandă.

„Încercăm în mod constant să detectăm și să oprim acest tip de activitate, deoarece nu vrem ca serviciile noastre să fie folosite pentru a manipulare”, scrie Nathaniel Gleicher, Șeful departamentului de securitate digitală al companiei.

Tot săptămâna trecută, înaintea alegerilor din Ucraina, Facebook a eliminat 18 conturi Facebook, 9 pagini și 3 grupuri angajate într-un comportament neautentic coordonat, cu rădăcini în Rusia și care s-au concentrat asupra Ucrainei. Oamenii din spatele acestor conturi au creat personaje fictive, unele din ele reprezentând jurnaliști ucraineni decedați. De asemenea, au folosit conturile false pentru a spori popularitatea conținutului lor, pentru a înșela oamenii cu privire la locația lor și pentru a conduce oamenii către site-uri web din afara platformei Facebook. Administratorii paginilor și cei din spatele conturilor false au postat conținut despre politică și noutăți din Ucraina, inclusiv subiecte precum ar fi relațiile dintre Rusia și Ucraina, dar și critici împotriva guvernului ucrainean.

„Am identificat aceste conturi în urma unei investigații interne care a anticipat un posibil comportament neautentic coordonat din partea Rusiei, înainte de alegerile din Ucraina.

Alte 83 de conturi Facebook, 2 pagini, 29 de grupuri și 5 conturi de Instagram au fost eliminate săptămâna trecută, înainte de alegerile din Ucraina. Conturile au apărut în Rusia și regiunea Lugansk și s-au concentrat asupra evenimentelor din Ucraina.

Exmplu de conținut / Sursa:Facebook news room

În urma investigațiilor, s-a constatat că oamenii din spatele acestei activități au imprumutat identitățile unor membri militari din Ucraina și au gestionat grupuri care reprezintă comunități militare locale și, de asemenea, au încercat să conducă utilizatorii spre site-uri în afara platformei. Administratorii paginilor și deținătorii conturilor au postat frecvent știri locale și politice, inclusiv subiecte despre conflictul militar din Ucraina de Est, figuri publice și politicieni din Ucraina.

Exemplu de conținut postat de elementele eliminate de pe Facebook / Sursa:Facebook news room

În Thailanda, conturile șterse foloseau „persoane fictive” pentru a promova păreri despre politica thailandeză, relațiile SUA-China, protestele din Hong Kong și critici la adresa activiștilor democrați

În Honduras au fost eliminate 181 de conturi și 1 488 de pagini Facebook implicate în activități neautentice coordonate.

Amintim că în luna februarie a anului curent, într-o perioadă care a coincis cu ajunul alegerilor parlamentare din Republica Moldova, Facebook a eliminat 168 de conturi Facebook, 28 de pagini și opt conturi de Instagram, care aveau un comportament neautentic coordonat și care vizeau populația din Moldova.

Angajații Facebook susțineau atunci că în urma analizei manuale efectuate de ei, au identificat oamenii din spatele acestor conturi și pagini false, unele din ele administrate din clădirea Guvernului. Multe dintre postrările entităților false eliminate de Facebook au fost sponsorizate cu aproape 20.000 de dolari.


Pub