ANSA atenționează: Fiți prudenți când procurații pepenii verzi și galbeni în plin sezon

În contextul în care comercializarea pepenilor verzi și galbeni e în toi în piețe și pe străzi, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor afirmă că în acest an urmează să fie prelevate 400 de probe pentru investigarea conținutului de reziduuri de pesticide, 272 de probe pentru investigarea conținutului de nitrați în fructe și legume proaspete.

Foto: hellogiggles.com

La momentul actual au fost prelevate 32 de probe de pepeni verzi și gălbeni pentru a fi investigați la conținutul de nitrați și reziduuri de pesticide.

Totodată la plasarea pe piață atestarea corespunderii materiei prime agricole de origine vegetală, inclusiv a legumelor și fructelor în stare proaspătă, cu normativele sanitare se efectuează în baza încercărilor efectuate de un laborator acreditat în acest sens. Iar la solicitarea agentului economic, corespunderea poate fi atestată suplimentar prin certificatul de inofensivitate.

Agenția recomandă procurarea fructelor și legumelor din locuri autorizate sau înregistrate de către Agenție, iar consumatorul este îndrept să solicite de la comerciant un document ce atestă inofensivitatea lor (buletin de încercări sau certificat de inofensivitate) și să atragă atenție ca fructele și legumele procurate să fie:

- sănătoase (fără urme de putregai sau cu alterări, din cauza cărora devin improprii pentru consum);

- fără materii străine vizibile (sol);

- fără deteriorări cauzate de dăunători care afectează pulpa;

- fără umezeală externă anormală;

- fără miros şi/sau gust străin.


Pub