Eşanu şi Grosu, candidaţi la CC
Politic 25 iulie 2019, 20:23 | 1781

Nicolae Esanu si Vladimir Grosu sunt candidatii Parlamentului pentru doua fotolii de judecatori la Curtea Constitutionala. Ei au acumulat cel mai mare punctaj in cadrul unui concurs desfasurat ieri de Comisia juridica, numiri si imunitati, care a durat noua ore. Pretendentii la fotoliul de judecator constitutional au fost intervievati cu usile inchise. Inregistrarile video au fost publicate astazi. Unul dintre membrii comisiei va insista in plenul Parlamentului sa se revina la trei principii de selectare a candidatilor: meritocratie, profesionalism si integritate.

Nicolae Eșanu a activat în cadrul Ministerului Justiției peste 11 ani, pe post de ministru adjunct și secretar de stat. Vladimir Grosu a fost și el ministru adjunct în același minister, timp de 4 ani, iar timp de 5 luni, în anul 2015, a fost ministru. Pentru a deveni judecători ai Curţii Constituţionale, candidaturile celor doi ar urma să fie votate și plenul Parlamentului. Într-o postare pe Facebook, deputatul Blocului ACUM Platforma DA şi PAS Dinu Plângău a criticat dur procedura de desemnare a judecătorilor.

Dinu Plângău a mai scris că în plenul Parlamentului va solicita să se revină la trei principii de selectare a candidaţilor: meritocrație, profesionalism și integritate. În scurt timp, a reacţionat și Nicolae Eșanu, unul dintre cei doi câştigători ai concursului.

Cotidianul.md a intrat în posesia punctajului oferit de către membrii Comisiei juridice, numiri și imunități în cadrul concursului pentru cele două posturi de judecători ai Curții Constituționale, desemnaţi de Parlament. Astfel, concursul a fost câștigat detașat de către Nicolae Eșanu, cu 586 de puncte. El a primit punctaj înalt de la majoritatea membrilor comisiei formată din patru deputaţi socialişti, doi - de la blocul ACUM, doi deputaţi ai PD şi independentul Ion Groza. Nicolae Eșanu a primit notă înaltă chiar și din partea lui Dinu Plângău. Deputatul a acordat însă punctaje egale cu ale lui Eșanu și pentru Domnica Manole și Tatiana Răducanu. Cele două candidate au fost notate însă foarte slab de către deputații PD și PSRM. 

Opinia ta contează. Comentează!