12:47:55 29.03.2024
Stiri

Anatol Șalaru: „Federația Rusă și chiar unele țări din cadrul UE privesc FEDERALIZAREA R. Moldova ca pe un proces ce vizează TRANSFERUL, etapizat, de suveranitate dinspre Chișinău spre Transnistria și Găgăuzia”

Politică 25.07.2019 12:00 Vizualizări2385 Autor: Ziarul National
Anatol Șalaru: „Federația Rusă și chiar unele țări din cadrul UE privesc FEDERALIZAREA R. Moldova ca pe un proces ce vizează TRANSFERUL, etapizat, de suveranitate dinspre Chișinău spre Transnistria și Găgăuzia”


„Cred că Rusia nu a renunțat la federalizarea statului moldovenesc, iar federalizarea nu mai este văzută ca un act, adică o decizie a Parlamentului nostru care să modifice Constituția și să spună în clar că R. Moldova s-a transformat în federație. Din toate datele existente, Federația Rusă, și chiar unele țări din cadrul UE, privesc federalizarea R. Moldova ca pe un proces, cel mai probabil pe un termen de 10-12 ani, ce vizează transferul etapizat de suveranitate, pe domenii mai mari ori mai mici, dinspre Chișinău spre Transnistria și Găgăuzia, care pare să fie folosită de Moscova ca un ante mergător pentru viitoarele statute speciale”, consideră președintele executiv al Partidului Unității Naționale, Anatol Șalaru.

Acesta spune că a urmărit cu atenție declarațiile de ieri ale premierului Maia Sandu de la Bruxelles, care se referă la federalizarea R. Moldova și inadmisibilitatea federalizării ca modalitate de reglementare a conflictului transnistrean.

„Conform doamnei premier, și în situația în care ar exista o majoritate constituțională în Parlament, federalizarea R. Moldova ar fi irealizabilă, deoarece cetățenii s-ar opune categoric. Sunt de acord că cele spuse de Maia Sandu sunt reale, dacă Federația Rusă și exponenții săi autohtoni ar merge pe un astfel de scenariu tradițional și deja respins de către cetățenii R. Moldova. Doar că Rusia nu a renunțat la federalizarea R. Moldova”, crede politicianul.

Acesta a mai adăugat că solicitările de drepturi colective și nu individuale (așa cum sunt ele stipulate în actul final de la Helsinki) pentru minoritatea găgăuză pregătesc, de fapt, terenul pentru o federalizare de facto mascată, sub noțiunea de statut special.

„Federalizarea ca proces și nu ca act, cum s-a intenționat prin proiectul Kozak, este un real pericol pentru viitorul R. Moldova. Cred că fără sprijinul unor parteneri sinceri, neangajați pe sub masă în negocieri cu Moscova, R. Moldova va fi „convinsă” discret, în formatul 5+2, să facă cedări aparent minore, dar care la final vor arătă un stat desuveranizat, enclavizat și federalizat de facto”.

Anatol Șalaru a subliniat că doar România și SUA pot ajuta R. Moldova să-și maximizeze capacitatea de reziliență în fața viclenelor oferte de „pași mici” și „creșterea încrederii între cele două maluri ale Nistrului”.

„Fără asistența acestor două țări, în decurs de maximum trei cicluri electorale, R. Moldova va fi un stat cu două enclave, care vor fi conduse nu de Chișinău, dar de Moscova. În final, Rusia este interesată nu de forma sau definiția statutului celor doi pioni teritoriali, ci de efect”, a atenționat Șalaru.

Amintim că Maia Sandu a declarat, ieri, în cadrul Comisiei pentru afaceri externe (AFET) din Parlamentul European, că actuala guvernare va continua să insiste asupra retragerii trupelor rusești de pe teritoriul suveran al R. Moldova. „Nu vom accepta federalizarea ca soluție la conflictul transnistrean și vom continua negocierile politice pentru a obține un statut special pentru Transnistria în cadrul unei Moldove suverane, cu integritate teritorială, în limitele granițelor recunoscute pe plan internațional”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md