Ion Druță revine în funcția de președinte al Curții Supreme de Justiție

Anticoruptie.md
25/07/2019
Foto: Anticoruptie.md

Curtea de Apel Chișinău a anulat ieri decizia Consiliului Superior al Magistraturii prin care Ion Druță a fost înlăturat din funcția de președinte al Curții Supreme de Justiție. Curtea de Apel Chișinău, prin aceeași hotărâre, l-a restabilit pe Radu Țurcanu în fruntea Judecătoriei Chișinău.

„Se anulează ca fiind ilegal punctul 3 din hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii nr. 211/13 din 25 iunie 2019 privind înlăturarea de la exercitarea funcției administrative în cadrul Curții Supreme de Justiție a președintelui Ion Druță până la rămânerea definitivă a hotărârii emise în baza informației prezentate de un judecător, și punctul 4 din hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii nr. 211/13 din 25 iunie 2019 privind înlăturarea președintelui Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu, de la exercitarea funcției administrative în cadrul Judecătoriei Chișinău până la rămânerea definitivă a hotărârii emise în baza informației prezentate de un judecător”, se spune în hotărârea Curții de Apel Chișinău.

Această decizie a fost pronunțată de completul de judecători Angela Bostan, Anatol Pahopol și Veronica Negru. Hotărârea este executorie, dar cu drept de recurs la Curtea Supremă de Justiție în termen de 30 de zile de la pronunțare, prin intermediul Curții de Apel Chișinău.

Magistratul Ion Druță a fost desemnat președinte al Curții Supreme de Justiție la începutul lunii mai 2018, într-un concurs în care nu a avut concurenți. Tot el este unul dintre magistrații care, în iunie 2018, au decis să declare inadmisibil recursulprimarului ales la alegerile locale noi, Andrei Năstase, și să mențină deciziile Judecătoriei Chișinău, respectiv a Curții de Apel Chișinău, de invalidare a scrutinului. Ion Druță se număra printre judecătorii care urmau să fie cercetați penal pentru pronunţarea cu bună-ştiinţă a unei decizii contrare legii în dosarul companiei letone Aroma Floris, dar membrii CSM nu au dat curs demersului procurorului general de atunciCorneliu Gurin.

on Druță este unul dintre magistrații care, în aprilie 2015, au obligat Ministerul Finanțelor să achite companiei de construcţii Basconslux SRL costul lucrărilor de demolare a Stadionului Republican din centrul Capitalei, efectuate în 2007. Decizia a fost luată chiar dacă, potrivit reprezentanţilor statului, firma a fost aleasă în lipsa unei licitaţii publice, iar termenul de prescripţie pentru chemare în judecată a expirat, fapt confirmat şi de decizia Curţii de Apel Chișinău.

La rândul său, Radu Țurcanu a ajuns președinte al Judecătoriei Chișinău în martie 2017, după ce câteva tentative anterioare de a alege conducătorul instanței au eșuat. El a fost singurul magistrat înscris în concurs. Țurcanu a participat și la primul concurs pentru funcția de preşedinte, dar nu a acumulat numărul necesar de voturi, astfel încât CSM a anunțat un nou concurs pentru această funcție. Și de această dată, Țurcanu a fost singura persoană interesată de ocuparea fotoliului.

Ziarul de Gardă a scris anterior că Radu Țurcanu este judecătorul care, în 2011, a examinat, în termen-record, cererea de repunere în funcţie a lui Eugen Baleca, ex-preşedintele SA Franzeluţa, după ce acesta a fost demis de către Consiliul de Administraţie al societății pe acțiuni. Decizia privind demiterea lui Eugen Baleca a fost luată în urma rezultatelor unor controale efectuate de fostul Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC, actualul CNA - n.r.) în urma cărora s-a depistat că preşedintele întreprinderii ar fi prejudiciat statul cu milioane de lei. Atunci, judecătorul Radu Țurcanu l-a restabilit în funcție pe Baleca chiar a doua zi după ce acesta a fost demis.

Mai mulți judecători au fost suspendaţi din funcții, la 25 iunie curent, până la pronunțarea unei decizii a Inspecției Judiciare. În afară de Ion Druță și Radu Țurcanu, au fost înlăturați din funcțiile administrative vicepreședinții Judecătoriei Chișinău, Dorin Dulgiheru, Ghenadie Pavliuc, Vitalie Stratan și Corneliu Guzun, șeful Inspecției Judiciare a Consiliului Superior al Magistraturii, Nicolae Clima, și membrul Colegiului de evaluare al aceluiași Consiliu, Oleg Sternioală. În cazul acestora, decizia Consiliului rămâne valabilă.

Anticoruptie.md
25/07/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii