/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: Odesa și Kiev – supuse atacurilor cu drone. Cel puțin șapte persoane au fost rănite

/VIDEO/ Piața improvizată la Buiucani. Zeci de vânzători ambulanți, aflați în preajma pieții Flacăra, fugăriți aseară

missing
25 iulie 2019, ora 20:31

Zeci de vânzători ambulanți, aflați în preajma pieții Flacăra, au fost fugăriți aseară. Poliția a venit la apelul unui activist, care luptă pentru a elibera trotuarele de mașini și de comercianții stradali. Ce-i drept, polițistul de sector s-a prezentat în decurs de o oră. Acesta susține că aplică și amenzi pentru cei care vând în locuri interzise, însă nu și vârstnicilor care se aleg, mai mult, doar cu avertizări. Oamenii spun că nu ies în stradă pentru că le este bine. Sărăcia e de vină.

Cu oamenii care vând pe trotuar. Da, comerț neautorizat și sunt foarte mulți. Încurcă pietonilor”, Alexandru Ciolac, coordonatorul Mișcării civice Stop-Ham.

Alexandru, însoțit de un expert în ecologie, a decis să sune la 112, șocat de piața clandestină, ce se formează după ora 17. Vânzătorii au acaparat practic tot trotuarul, iar deplasarea pietonilor a devenit anevoioasă. Cât poliția încă nu și-a făcut apariția, am discutat cu oamenii de ce vând pe marginea drumului. Mătușa Valentina spune că tot ce întinde pe jos este crescut în propria ei grădină.

Ei, ajunge… De unde? Îmi trebuie numai lemne de 8000 de lei la o sobă! Știți că puteți fi amendată că vindeți așa în stradă? –Lasă să mă amendeze, că eu sunt babă. Ce o să-mi facă?”, Valentina, vânzătoare.

Vânzătorii refuză să meargă în piață din mai multe motive, unul fiind faptul că li se oferă locuri dosite, unde nu prea calcă picior de client.

„Ei în loc să se ocupe cu furtul băncilor, care au lăsat oamenii cu fundul gol, vin încoace, unde omul își face un ban. –Dar de ce nu vindeți în piață? –Pe cine să îmbogățesc, pe niște hoți ca dânșii?”

„–Noi am fost acolo. Pe noi ne duce tocmai în fund, nu trece lumea deloc acolo. ”

Mesele costă foarte ieftin. De exemplu o masă mare costă 20 de lei pe zi. De exemplu, dacă pui o ladă, poți achita și cinci lei. Uneori, pe bătrâni îi lăsăm să vândă gratuit”, Elena, administratoarea pieței.

Specialistul în ecologie susține că produsele ce se vând pe marginea străzilor, printre picioarele oamenilor și alături de un trafic intens de mașini, pot fi periculoase pentru sănătate.

Are loc poluarea chimică a acestor produse și anume cu particule mici de praf și gaz”, Dumitru Arion, președintele Sociației Obștești „Viitorul Verde”.

Aceste avertismente nu îi sperie pe toți cumpărătorii, care, spre seara, își încarcă pungile cu produsele pe care le găsesc la această piață improvizată.

„E aproape de casă și nu te duci cu rutiera. Ai venit, ai luat.”

„Eu am venit din piață, acolo totul e închis deja.”

După o oră de la chemare, și-a făcut apariția și polițistul de sector. Omul legii le-a cerut vânzătorilor să plece și să elibereze spațiul.

Noi nu reușim să fim toată ziua pe adresa respectivă. Sunt și amenzi, la persoanele în vârstă doar preîntâmpinări”, Ruslan Tănase, polițist de sector.

Activistul acuză poliția că nu alungă vânzătorii pentru că ar fi plătiți să nu o facă.

Unii locatari din preajmă spun că vânzătorii de aici strâng bani și plătesc polițistului de sector, ca el să închidă ochii”, Alexandru Ciolac, coordonatorul Mișcării Civice Stop-Ham.

Polițistul a negat aceste acuzații. Comerțul ilicit în stradă se pedepsește cu amendă de la 1500 până la 4500 de lei.

 

Reporter: Diana Popa

Imagine: Oleg Cozlov

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram