/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

/VIDEO/ Somn...dulce somn. Copiii de la o grădiniță din capitală dorm în aer liber

missing
25 iulie 2019, ora 22:32

Somnul de amiază, nu prea agreat de toți copiii, a devenit o plăcere pentru picii de la o grădiniță din capitală. Copiii dorm în aer liber, în pavilioane speciale. După ce se trezesc, micuții fac gimnastică și practică masajul tălpilor, adică merg desculț pe pietre, nasturi și capace. Administrația grădiniței s-a inspirat de la greci și, deocamdată, este doar un experiment.

Cei peste 60 de copii din grupele mai mari dorm în spații special amenajate în curtea grădiniței. Somnul durează exact două ore, timp în care picii reușesc să se odihnească după lecțiile din prima parte a zilei.

„Iarbă curată, pot dormi. Dormim foarte repede. Îmi este somnul dulce. Parcă dorm ca un îngeraș.”

„–Nu te mușcă țânțarii? –Nu.”

„Afară este soare, iarbă, este curat.”

După așa somn copiii sunt destul de vioi. Aleargă, energici, sunt de nerecunoscut”, Ludmila Lungu, educatoare.

După ce se trezesc, împreună cu educatoarele, copiii fac gimnastică revigorantă.

„În sus, în părți, în jos!”

Iar după, aceștia pășesc pe așa-zisa cărărușă a sănătății, unde îi așteaptă adevărate provocări. Mersul pe nasturi, pietre și chiar capace.

„Ne place! Gâdilă! Este gâdilit. Covoraș gâdilător!”

„–E greu să treci? –Da. Cu capace a fost mai greu.”

„Are suport talpa, ca să fie dreaptă, lată. Își fac masaj la piciorușe, unghii.”

Somnul de aici este atât de dulce, încât unii abia se trezesc, în timp ce alții deja sunt la capătul procedurilor de călire.

„Stanislav, auzi! Noi deja ne ducem! Auzi că ne ducem?”

„Ce ți-a plăcut cel mai mult? –Am dormit. Mi-a plăcut.”

Deși au abia o lună de când dorm în aer liber, copiii s-au obișnuit deja cu acest obicei. Însă pentru a organiza somnul picilor, educatoarele au grijă să verifice în fiecare zi prognoza meteo și să primească, în scris, acordul părinților.

Urmărim toată săptămâna în care zi este mai călduț. Nemijlocit în ziua respectivă vedem la 10-11, cum este timpul de afară”, Elena Chiforișin, directoarea grădiniței nr.98.

Banii pentru construcția celor patru pavilioane în care dorm copiii au fost alocați din bugetul municipal.

 

Reporter: Diana Popa

Imagine: Tudor Bigu

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram