image
Sursa foto: coe.int

GRECO îndeamnă RM să intensifice eforturile anticorupție în ceea ce privește deputații, judecătorii și procurorii

Grupul Statelor împotriva Corupției (GRECO), organism al Consiliului Europei, a cerut astăzi autorităților de la Chișinău să-și intensifice eforturile de implementare a măsurilor de prevenire a corupției în ceea ce privește parlamentarii, judecătorii și procurorii.

Într-un raport ulterior care evaluează punerea în aplicare a unui set de recomandări emise într-un raport de evaluare în 2016, GRECO concluzionează că Republica Moldova trebuie să facă progrese semnificative pentru a atinge un nivel acceptabil de conformitate. Până în prezent, țara a respectat pe deplin patru din cele 18 recomandări, în timp ce a implementat parțial nouă și nu a implementat cinci.

GRECO consideră insuficiente eforturile depuse pentru îmbunătățirea transparenței procesului legislativ. Acesta solicită autorităților să asigure în mod sistematic publicarea în timp util a proiectelor de legi. De asemenea, GRECO critică faptul că nu a fost adoptat un cod de conduită pentru deputați și că nu au fost luate încă măsuri de prevenire a diferitelor forme de conflicte de interese.

În ceea ce privește procurorii, componența Consiliului Superior al Procurorilor rămâne o preocupare. Cu toate că aceasta din urmă a primit o bază constituțională, GRECO regretă în special faptul că ministrul justiției și președintele Consiliului Superior al Magistraturii continuă să fie membri din oficiu ai acestui organ. De asemenea, aceasta subliniază faptul că încă nu au fost introduse proceduri formale clare privind instrucțiunile ierarhice adresate procurorilor.

Pe de altă parte, GRECO salută reforma constituțională care prevede numirea procurorului general pentru un mandat unic, care nu poate fi reînnoit, și publicarea Codului de etică al procurorilor.

În ceea ce privește judecătorii, GRECO regretă cu tărie faptul că ministrul justiției și procurorul general sunt încă membri din oficiu ai Consiliului Superior al Magistraturii. În același timp, GRECO salută publicarea și distribuirea Codului de conduită profesională și etică a judecătorilor și adoptarea comentariilor la Cod. Mai mult, raportul recunoaște progresul în abordarea problemei întârzierilor nejustificate în judecarea cauzelor și în creșterea transparenței hotărârilor judecătorești și a hotărârilor judecătorești.

GRECO solicită autorităților moldovene să raporteze cu privire la punerea în aplicare a recomandărilor în așteptare până la 30 iunie 2020.

Grupul de state împotriva corupției ( GRECO ) este un organism al Consiliului Europei care dorește să îmbunătățească capacitatea membrilor săi de a lupta împotriva corupției prin monitorizarea respectării standardelor anticorupție. Ajută statele să identifice deficiențele politicilor naționale anticorupție, determinând reformele legislative, instituționale și practice necesare. În prezent, aceasta cuprinde cele 47 de state membre ale Consiliului Europei, Belarus și Statele Unite ale Americii.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: