GRECO cheamă autoritățile din Moldova să intensifice eforturile de combatere a corupției din rândul deputaților, judecătorilor și procurorilor

Grupul Statelor împotriva Corupției (GRECO), organism al Consiliului Europei, au chemat autoritățile din Moldova să intensifice eforturile de combatere a corupției în ceea ce privește deputații, judecătorii și procurorii: raportul organului anti-corupție al Consiliului Europei

Foto: Council of Europe

Îndemnul a fost lansat pe marginea unui raport GRECO din 2018.

„GRECO consideră insuficiente eforturile depuse pentru îmbunătățirea transparenței procesului legislativ. Acesta solicită autorităților să asigure în mod sistematic publicarea în timp util a proiectelor de legi și a informațiilor aferente, permițând o dezbatere publică și parlamentară semnificativă cu privire la proiectele de inițiative legislative. De asemenea, GRECO critică faptul că nu a fost adoptat un cod de conduită pentru deputați și că nu au fost luate încă măsuri de prevenire a diferitelor forme de conflicte de interese.

În ceea ce privește procurorii, componența Consiliului Superior al Procurorilor rămâne o îngrijorare. Cu toate că aceasta din urmă a primit o bază constituțională, GRECO regretă în special faptul că ministrul Justiției și președintele Consiliului Superior al Magistraturii continuă să fie din oficiu membri ai acestui organism. De asemenea, GRECO subliniază faptul că încă nu au fost introduse proceduri formale clare privind instrucțiunile ierarhice adresate procurorilor. Pe de altă parte, GRECO salută reforma constituțională care prevede numirea procurorului general pentru un mandat unic, care nu poate fi reînnoit, și publicarea Codului de etică al procurorilor.

În ceea ce privește judecătorii, GRECO regretă cu tărie faptul că ministrul Justiției și procurorul general sunt încă din oficiu membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. În același timp, GRECO salută publicarea și distribuirea Codului de conduită profesională și etică a judecătorilor și adoptarea comentariilor la Cod. Mai mult, raportul recunoaște progresul în abordarea problemei întârzierilor nejustificate în judecarea dosarelor și în creșterea transparenței hotărârilor judecătoreștii”, transmite Grupul Statelor împotriva Corupției printr-un comunicat.

GRECO solicită autorităților Republicii Moldova să raporteze până la 30 iunie 2020 cu privire la punerea în aplicare a recomandărilor enunțate.


Pub