De unde provin imaginile șocante imprimate pe pachetele de țigări

Un văduv din Italia și-a recunoscut soția decedată pe avertismentul imprimat pe un pachet de țigări, iar acum cere compensații de 100 de milioane de euro. Un alt caz care a stârnit stupoare este al unui bărbat din Franța, care și-a recunoscut piciorul amputat în același mod, susținând că nu și-a dat niciun acord în acest sens. De unde, totuși, provin aceste imagini, care au menirea de a-i face pe oameni să renunțe la fumat?

Foto: Tobacco Control

O directivă a Comisiei Europene din 2014 prevede că fiecare pachet în parte și ambalajele exterioare ale produselor din tutun trebuie să „poarte avertismente de sănătate combinate”, inclusiv text și o fotografie corespunzătoare.

Potrivit Euronews, aceste avertismente însoțite de text și o fotografie provin dintr-o bibliotecă de imagini a Uniunii Europene care conține 42 de imagini împărțite în trei seturi. Seturile sunt rotite anual pentru a „minimiza efectul de uzură al avertismentelor”.

Fotografiile, care ilustrează forme grave de cancer la gât sau pulmonar, sicrie, dar şi copii bolnavi, au fost realizate de „contractori externi” care au primit un buget de 600.000 de euro și care au fotografiat 8.000 de persoane în 10 țări diferite din Uniunea Europeană.

Toate fotografiile sunt accesibile publicului și identice pentru toate brandurile de țigări.

Comisia Europeană afirmă într-unul din punctele directivei că este conștientă de identitatea tuturor persoanelor care apar în fotografiile imprimate pe pachetele de țigări, în ciuda faptului că a primit mai multe reclamații din partea unor persoane care pretind că s-au recunoscut în unele imagini și declară că au fost expuse fără consimțământul lor.

„Toți indivizii expuși în fotografii au fost informați că imaginile vor fi incluse în biblioteca de imagini a UE și și-au dat consimțământul în acest scop”, se menționează în directiva Comisiei cu privire la acest subiect.

De când au fost introduse pe piață pachetele de țigări ce corespund noilor condiții, în presă au apărut mai multe pretenții din partea unor persoane care s-au recunoscut pe sine sau rudele lor în imaginile distribuite pe ambalajele de țigări.

The Mirror a scris despre cazul unei femei care susținea că pe una din imaginile distribuite pe pachetele de țigări apare tatăl ei. Un bărbat din Germania susținea că pe fotografia în cauză este chiar el, iar alți doi italieni s-au recunoscut, de asemenea, în aceeași fotografie.

Anul trecut, The Guardian a publicat povestea unui bărbat pe nume Tom Fraine, care a declarat că a acceptat în 2012 să pozeze „mort” pentru avertismentele de pe pachetele de țigări în schimbul a 300 de euro. Totuși, el a precizat că nu a fumat niciodată în viața sa.

sursa: Altfel.md.


Pub