Intenţiile Guvernului, criticate de PD
Politic 24 iulie 2019, 21:58 | 2386

„Actualul Guvern bagă mâna în buzunarul cetăţeanului, iar oamenii vor pleca din ţară.” Astfel a comentat deputatul PD Vladimir Cebotari noile măsuri fiscale anunţate ieri de Ministerul Finanţelor. El a criticat-o vehement pe şefa instituţiei Natalia Gavriliţa, dar şi deciziile de politici publice ale întregului Guvern Sandu. Cebotari s-a referit mai ales la anularea reducerii de 10 la sută la achitarea taxei pe valoare adăugată pentru hoteluri, cafenele şi restaurante. Ce i-a răspuns ministrul Finanțelor, aflați în cele ce urmează.

Vladimir Cebotari a criticat şi intenţia Ministerului Finanţelor de a anula aşa-numitele „tichete de masă”, introduse de Guvernul Filip.

Chiar dacă Vladimir Cebotari spune că de tichetele de masă ar fi profitat în primul rând angajaţii cu salarii mici, unii experţi economici au avertizat anterior că anume firmele mici şi mijlocii nu-și pot permite achitarea tichetelor de masă pentru salariaţi. Deputatul PD a comentat şi inițiativa de a-i lipsi de scutire personală pe angajaţii care au salarii de peste 20 de mii de lei pe lună.

Vladimir Cebotari a fost rugat să comenteze solicitarea ministrului de Interne, Andrei Năstase, de ridicare a imunității parlamentare a lui Vladimir Plahotniuc şi de anunțare în urmărire internațională. Cebotari a spus însă că ar prefera să vorbească despre problemele care contează cu adevărat pentru cetăţeni.

Vladimir Cebotari a comentat şi afirmația ministrului de Finanţe, Natalia Gavrilița, că noile măsuri fiscale vin să acopere gaura de un miliard de lei lăsată de fosta guvernare ca urmare a implementării reformei legii salarizării.

Vladimir Cebotari a mai lăsat să se înţeleagă că Guvernul actual nu ar administra bine treburile publice și nu s-ar pricepe să colecteze banii.

Și Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova a emis un comunicat de presă, în care se declară îngrijorată de politicile fiscale ale Ministerului Finanțelor. Potrivit liderilor sindicali, „tichetele de masă au devenit un important instrument pentru atragerea, motivarea și fidelizarea salariaților”. Drept reacţie la declaraţiile de mai sus, Natalia Gavriliţa a scris pe pagina sa de pe o rețea de socializare că fosta guvernare a adoptat în mod iresponsabil o lege a salarizării, care nu a fost planificată adecvat şi care costă bugetul de stat cu peste un miliard de lei mai mult decât era planificat.

Natalia Gavriliţa a mai scris că va organiza, în următoarele săptămâni, consultări cu societatea civilă și cu mediul de afaceri. 

Opinia ta contează. Comentează!