Grupul auto BAIC, deţinut de statul chinez, a devenit al doilea cel mai mare acţionar al Daimler AG

Beijing Automotive Industry Holding Co., Ltd. (BAIC) a devenit al doilea cel mai mare acționar străin al concernului german Daimler. Corporaţia chineză deţinută de stat a cumpărat aproximativ 5% din hârtiile de valoare ale părintelui Mercedes-Benz.

Se întâmplă la puţin peste un an după ce alte 9.69% le-a achiziționat fondatorul şi directorul general al concernului chinez Geely.

Concept GLA, Shanghai 2013

Amintim că Daimler și BAIC sunt doi producători de maşini care au încheiat un parteneriat strategic pe termen lung încă din anul 2003, deși numai acum conducerea grupului chinez a decis să cumpere un pachet de 5% de acţiuni ale grupului german. Pentru aceasta a achitat în schimb 2.5 miliarde de euro şi a obţinut 2.48% din acţiuni, dar şi un drept de vot echivalent cu alte 2.52%.

Daimler, la rândul său, deține din 2013 un procent de 9.55 la sută la compania-fiică BAIC Motor, precum și 3.01% din BAIC BluePark New Energy Technology din 2018 – o companie producătoare de automobile electrice pentru piața chineză.

Pe lângă BAIC, în februarie 2018, proprietarul grupului Geely a dobândit cea mai mare cotă prin Tenaciou Prospect Investment Limited. De asemenea, printre acționarii concernului german se numără fondul Kuwait Investment Authority, Renault/Nissan, investitori instituționali și privați.

China este una dintre piețele prioritare ale Daimler AG. Anul trecut, doar acolo, s-au vândut 692.509 de automobile.

În statul asiatic BAIC și Daimler au mai multe asociații mixte. De exemplu, Beijing Benz Automotive din capitala Beijing produce modelele cu ampatament alungit din clasa A, GLA, GLC, C și E, iar Beijing Foton Daimler Automotive se ocupă de asamblarea camioanelor comerciale. În plus, companiile au un centru comun de cercetare și dezvoltare.

Vezi şi: Brandul smart a fost salvat de la lichidare! Daimler şi Geely îl vor deţine împreună în mod egal

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/